Επιτροπή διαπραγμάτευσης και εθελοντική εργασία αποφάσισαν στον ΔΟΛ

ΔΟΛ

Αρνητική απάντηση των τραπεζών σε όλα τα αιτήματα διοίκησης και εργαζομένων

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΔΟΛ και δυστυχώς μέχρι στιγμής οι εξελίξεις αυτές είναι ολοένα και πιο άσχημες και για τον ιστορικό Οργανισμό και φυσικά για τους εργαζομένους. Στη σημερινή συνέλευση όπου παρέστη για πρώτη φορά και ο δικηγόρος του ΔΟΛ και στενός συνεργάτης του Σταύρου Ψυχάρη Νίκος Πιμπλής, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει επίσημα η καταγγελία των δανείων, ενώ ο Αντώνης Καρακούσης ανέφερε ότι αργά το απόγευμα πληροφορήθηκε ότι οι τράπεζες προχώρησαν στο επόμενο βήμα που είναι η υποβολή αιτήματος για να μπει ο ΔΟΛ σε κάποιο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, εξέλιξη που προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σοκ στους εργαζομένους. Οσο εξελισσόταν η συνέλευση δεν έγινε γνωστό ποια διαδικασία επέλεξαν οι τράπεζες για να προχωρήσουν και πόσο αρνητική είναι αυτή για τους εργαζομένους, οπότε η συζήτηση έγινε ολίγον στα τυφλά. Ομως ο Αντώνης Καρακούσης ενημέρωσε το προσωπικό ότι οι τράπεζες συνεδρίασαν χθες και σήμερα για να εξετάσουν τα αιτήματα που έχουν υποβάλει τα στελέχη του ΔΟΛ για να ξεμπλοκάρουν κάποιοι λογαριασμοί και να πάρουν κάποια χρήματα οι εργαζόμενοι, αλλά και να πληρωθούν κάποια λειτουργικά έξοδα. Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Βήματος οι τράπεζες και κυρίως η Alpha που είναι και εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στα δάνεια του ΔΟΛ, ήταν κάθετες ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε. Δεν μπορούν να κάνουν κανενός είδους διευκόλυνση στον Οργανισμό. Επιπλέον ο Καρακούσης είπε ότι αν και τα στελέχη των τραπεζών δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν ανοικτά τα έντυπα, το ραδιόφωνο και τα sites του ΔΟΛ, εντούτοις το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο τούς δένει τα χέρια και δεν μπορούν να δώσουν κάποια λύση έστω και προσωρινή.

Με απλά λόγια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του ΔΟΛ μέχρι να βρεθεί κάποιος επενδυτής ή να γίνει εκκαθάριση από τις ίδιες τις τράπεζες και να προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών των τίτλων. Για να συμβεί αυτό, δηλαδή οι τράπεζες να πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των εργαζομένων θα πρέπει όπως ειπώθηκε πρώτον να γίνει νομοθετική ρύθμιση και δεύτερον να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει σε βάρος της νυν διοίκησης, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 2-4 μήνες. Βέβαια το ταμείον είναι μείον στη Μιχαλακοπούλου και έτσι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, δηλαδή μέσα στο επόμενο 10ημερο, είναι πιθανό ο Οργανισμός να κλείσει μόνος του, αφού για παράδειγμα, χαρτί για να εκτυπωθούν οι εφημερίδες υπάρχει μέχρι και την Κυριακή και από Δευτέρα δεν είναι βέβαιο αν θα κυκλοφορήσουν ξανά τα ΝΕΑ και την επόμενη Κυριακή το ΒΗΜΑ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ αποφάσισαν να καλύψουν εκείνοι το διοικητικό κενό που έχει δημιουργηθεί και να δημιουργήσουν μια επιτροπή που θα μιλήσει άμεσα με τις τράπεζες, αλλά και τα κόμματα σε μια προσπάθεια από τη μια πλευρά να προχωρήσει άμεσα η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση (η οποία σημειωτέον δεν αφορά τον ΔΟΛ αλλά είναι μια ρύθμιση στο πλαίσιο του νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που έχει μείνει στο συρτάρι και αφορά χιλιάδες προβληματικές επιχειρήσεις) και στη συνέχεια να πειστούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό για το μεσοδιάστημα μέχρι να υπάρξει οριστική λύση. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά βέβαια για να κυκλοφορούν τα έντυπα του ΔΟΛ και να λειτουργούν τα sites θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εργαστούν γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναδούν το χρώμα του χρήματος και να προσφέρουν επί της ουσίας εθελοντική εργασία στη λογική τού ότι αν υπάρχει μισή ελπίδα να υπάρξει μια λύση η οποία θα τους αποδώσει κάποια χρήματα από τα οφειλόμενα, τις αποζημιώσεις κλπ αυτή η μισή ελπίδα μπορεί να υπάρξει αν οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τα sites λειτουργούν. Ακόμη όμως και αν εξασφαλισθούν τα λεφτά για το χαρτί και τα άλλα λειτουργικά έξοδα τo πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα τής εθελοντικής εργασίας είναι ένα ερώτημα. Οπως λένε οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτή η κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει έτσι για 2-3 εβδομάδες ακόμη.

Comments are closed.