Τα εργασιακά φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία

 

Δρακουλέσκου

Τι θα γίνει με τις συντάξεις και το αφορολόγητο

Γράφει ο Πολιτικός

 

Αν και όλες οι πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, ανοιχτά παραμένουν τα «καυτά» θέματα, όπως το φορολογικό, τα αντίμετρα, οι συντάξεις και τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντιμέτρων οι δανειστές απορρίπτουν τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Με βάση, όμως, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ολοκλήρωση τεχνικής συμφωνίας στις 20 Μαρτίου και συνολική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο. Τι εννοεί όταν λέει συνολική συμφωνία; Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, ότι θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και κατάληξη στα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018. Αφού βεβαίως προηγουμένως θα υπάρξει συμφωνία και για το μείγμα των μέτρων, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Προς το παρόν υπάρχουν εμπόδια στο θέμα της περικοπής των συντάξεων και όχι τόσο στο αφορολόγητο. Δηλαδή οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων εμφανίζεται πολύ σκληρό και ζητεί περικοπές από το 2019.

Για τα εργασιακά υπάρχει η γνωστή εμπλοκή με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέμα που φαίνεται ότι απαιτεί πολιτική λύση. Εδώ έρχονται οι πληροφορίες που λένε ότι δεν αποκλείεται τα εργασιακά ως πακέτο να μεταφερθούνε στην τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί.

Comments are closed.