Αγώνας δρόμου για να μη χαθεί το Eurogroup της 7ης Απριλίου

 

Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου – Χουλιαράκης παραμένουν στις Βρυξέλλες
Μάχη με το χρόνο για να μην χαθεί το Eurogroup της 7ης Απριλίου δίνει το οικονομικό επιτελείο, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Χουλιαράκη να παραμένουν στις Βρυξέλλες και να εντατικοποιούν τις συζητήσεις για τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακό-συνταξιοδοτικό-φορολογικό). Παρότι όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ότι επιμένει στη σκληρή στάση του, ανακοινώνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να «γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας».

Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί

«Έγινε πολλή δουλειά, υπήρξε πρόοδος αλλά κάποια θέματα-κλειδιά παραμένουν ανοικτά» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία.

«Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό» συμπλήρωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ισχυρή βούληση από όλες τις πλευρές να έχουν ολοκληρωθεί τα εκκρεμή ζητήματα το ταχύτερο δυνατόν.

«Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας. Με την Αχτσιόγλου και τον Χουλιαράκη θα παραμείνουμε στις Βρυξέλλες» δήλωσε εξάλλου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup «τα μεγάλα ζητήματα που προσπαθούμε να λύσουμε και εκκρεμούν ακόμα είναι το εργασιακό, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό».

«Πριν την πολιτική συμφωνία πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «το ερώτημα είναι αν πρέπει να κλείσεις τα μικρά θέματα πρώτα ή τα μεγάλα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε τα μεγάλα: εργασιακά, φόροι, μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες».

Ως προς το θέμα του χρέους ξεκαθάρισε ότι η σειρά των πραγμάτων είναι: «Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.τλ.). Όταν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχημένα θα γυρίσουμε στο Eurogroup. Για να έχουμε πολιτική συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουμε τα πλεονάσματα για μετά το 2018 και το θέμα του χρέους.

Το περασμένο Μάιο συμφωνήσαμε πως θα χειριστούμε το θέμα του χρέους: τα βραχυπρόθεσμα που εφαρμόζονται, τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα αν κλείσει επιτυχημένα το πρόγραμμα και τι θα κάνουμε σε βάθος χρόνου».

Αισιόδοξος ότι εάν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες θεσμοί και Αθήνα μπορούν να φτάσουν σε μια λύση εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα πλήττει την οικονομική ανάκαμψη και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις πρέπει να αποφευχθούν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αναγνώρισε δε, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα σημειώθηκε πρόοδος.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, που παράλληλα είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι έγινε πρόοδος στην Αθήνα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μια σειρά από θέματα εκκρεμούν.
Όπως είπε πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

Κατά την άποψή του πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016. Υπενθύμισε δε ότι η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων για την Ελλάδα είναι τον Ιούλιο αλλά όπως τόνισε «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».

Δεν ήταν θέμα συζήτησης το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, διευκρίνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ζητήσαμε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διευκρινίσεις γιατί μπορεί να έχει επίπτωση στο χρέος.

ΔΝΤ: Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας

Παρότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, το ΔΝΤ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας.

«Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης

«Στην συνάντηση που είχαμε πριν από το Εurogroup διαπιστώθηκε η πρόοδος σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές» είπε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την συνάντηση.

Ο υπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι οι θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαδικασίες. «Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε δε, ότι στόχος είναι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«’Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.