«Σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ίδια του τα όπλα»

Εισαγγελική έρευνα για το πανό σε διαδήλωση στη Βέρνη

Την παρέμβαση των Ελβετών εισαγγελέων προκάλεσε το πανό, που κρατούσαν διαδηλωτές σε συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο στη Βέρνη, όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ίδια του τα όπλα» και φαινόταν ο Τούρκος πρόεδρος με ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, η ανάρτηση του πανό παραβίασε τους νόμους κατά της υποκίνησης μίσους.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, όπου επικράτηση του «Ναι» θα σημάνει την διεύρυνση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ελβετό πρέσβη στην Άγκυρα για διαμαρτυρία, ζητώντας τη δίωξη διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και χιλιάδες Κούρδοι.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστικού τύπου πρακτικές επειδή απαγόρευσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις που προωθούν το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι η Ελβετία το παράκανε.

«Τα αριστερά κόμματά τους και οι τρομοκράτες …ενώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία… Στο ελβετικό κοινοβούλιο, κρέμασαν τη φωτογραφία μου με ένα όπλο στο κεφάλι μου», είπε ο πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης Ντομινίκ Τζέγκι δήλωσε ότι οι εισαγγελείς θα αποφανθούν αν παραβιάστηκε ο ελβετικός νόμος από την ανάρτηση του πανό, το οποίο δεν είχε κατασχέσει η αστυνομία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι και η Ελβετία.

Εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πήρε αποστάσεις για λογαριασμό του κόμματός του από το πανό λέγοντας ότι μια φράξια, η οποία δεν συνδέεται με τους διοργανωτές, είναι εκείνη που ανήρτησε το πανό.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.