Ο Μακρόν ακυρώνει το αφήγημα του Μητσοτάκη

Δημοσκοπικό μήνυμα για ανασχηματισμό στη ΝΔ

Γράφει ο Πολιτικός

 

Η τακτική που εισηγήθηκαν οι σύμβουλοι του και συμφώνησε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, αλλά και τον έσυραν τα περισσότερα ΜΜΕ-κυρίως για δικούς τους λόγους-  είναι να αναζητά διαρκώς «ειδήσεις» που δημιουργούν αρνητικό κλίμα και υποβαθμίζουν ή απαξιώνουν οτιδήποτε παράγει η κυβέρνηση. Θετικά ή αρνητικά όλα στην πυρά, όλα στη μάχη των εντυπώσεων. Σεισμοί, λιμοί και θεομηνίες για όλα φταίει ο Τσίπρας. Ακόμα και για τις παθογένειες της μεταπολίτευσης ο Τσίπρας φταίει, διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα ο Τσίπρας, ακόμα και για τα ναυτικά δυστυχήματα ο Τσίπρας φταίει… μόνο τον Κιμ δεν του χρέωσαν. Ακόμα και η βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας και τα στοιχεία για τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, «αξιοποιούνται» στην καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ στη λογική εμείς μπορούμε καλύτερα. Μόνο που τα λένε οι ίδιοι που κυβέρνησαν στο πρόσφατο παρελθόν και δεν τα κατάφεραν καλύτερα, δεν έφεραν επενδύσεις, δεν μείωσαν την ανεργία, δεν πέτυχαν τους στόχους και έχασαν τις εκλογές και μάλιστα δυο φορές. Τις τελευταίες ημέρες επιλέγει η ΝΔ να κινδυνολογήσει με την τελευταία αξιολόγηση ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές σε μια ακόμα εκτίμηση καθώς στις τρείς προηγούμενες πήγε κουβά. Λίγο πριν την επίσκεψη του στη ΔΕΘ στη σημαντικότερη πολιτική στιγμή της χρονιάς και με το σύνολο των ΜΜΕ να έχουν δημιουργήσει το αφήγημα του, βομβαρδίζοντας καθημερινά την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βλέπει να συνθλίβεται και δυστυχώς για αυτόν όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τον Γάλλο πρόεδρο και μια δημοσκόπηση.

Δεν χρειάζεται καμία ανάλυση για να καταλήξει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα, απλώς να διαβάσει τις δηλώσεις και να κάνει συγκρίσεις:

·      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης :«Χωρίς πολιτική αλλαγή», τόνισε, «δεν θα έχουμε ανάπτυξη»

·      Για ανάπτυξη του «φαίνεσθαι» κι όχι του «είναι» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία

·      Ντόρα Μπακογιάννη, “Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα “βγάλει” την ‘Άνοιξη” είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε πως οι πολίτες θα επιλέξουν τη ΝΔ επειδή “είναι σοβαρότερη, έχει σχέδιο και όραμα”, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

·      Η κρίση στην Ελλάδα ξεπερνιέται, εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Δεν είναι σωστό το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα.

·      Η λεγόμενη ελληνική κρίση ξεπερνιέται, τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν και παραδέχτηκε ότι ήταν ευρωπαϊκή. Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα «για τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και υλοποιούνται» και τόνισε ότι βλέπουμε πρώτα θετικά σήματα και επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

·      Όμως η αμφισβήτηση της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε με την αποστροφή του Μακρόν ότι, «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα πρώτο βήμα», και συνέχισε με ξεκάθαρο μήνυμα στο ΔΝΤ να λειτουργήσει καλή τη πίστει και να μη θέτει νέες απαιτήσεις, ενώ το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν το 2018, σημείωσε.

Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Μακρόν; Και αν ναι, τι θα πει στον Ελληνικό λαό τώρα που οι ξένοι ηγέτες μας εμπιστεύονται και θέλουν η Ελλάδα να βγει από την κρίση;

Να πάμε σ’ εκλογές, να χαθούν οι θυσίες τώρα που όλοι οι ξένοι βλέπουν τη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη επειδή θέλω να κυβερνήσω;

Όμως τα κακά μαντάτα για την Πειραιώς είχαν φτάσει νωρίτερα με τη δημοσκόπηση της Alco. Δύο ήταν οι κεντρικοί στόχοι του επιτελείου της ΝΔ, οι πρώρες εκλογές και η αυτοδυναμία. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά την αυτοδυναμία όνειρο θερινής νυκτός ενώ πρόωρες εκλογές δεν επιθυμεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών. Αυτή η στρατηγική δεν είχε να κάνει μόνο με τους αντιπάλους αλλά και με την εσωτερική διαχείριση των δυνάμεων που αμφισβητούν τις ικανότητες του αρχηγού τους αλλά και των στενών συνεργατών του.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ακυρώνουν τις κεντρικές επιλογές της ΝΔ για να ρίξει στο καναβάτσο την κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από την  πλειοψηφία των ΜΜΕ. Μια απλή καταγραφή των στοιχείων μπορεί να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους:

·      Το 60% θεωρεί ότι δεν είναι καλό για τη χώρα να γίνουν τώρα εκλογές.

·      Το 81% θεωρεί πιθανό ότι οι φωτιές προήλθαν από εμπρησμούς.

·      Το 85% διαφωνεί με την εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό.

·      Το 85% θεωρεί θετική την απόφαση για δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας.

·      Το 83% θεωρεί θετική την απόφαση για επιχορήγηση του κόστους του Ιντερνετ σε φοιτητές, ΑμΕΑ και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

 

Συμπέρασμα: Η ΝΔ χρειάζεται αλλαγή αφηγήματος, τακτικής και τρόπου επικοινωνίας με τους πολίτες. Και όλα αυτά πριν αρχίσουν τα όργανα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΥΓ. Η ΝΔ δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται με λογική τρολ του τουίτερ και αν κάποιοι πιστεύουν ότι κάνοντας copy paste την αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχουν χάσει την μπάλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος καθώς οι Λαφαζάνηδες βρέθηκαν εκτός, ενώ ο Τσίπρας είναι, πλέον, συνομιλητής των ευρωπαίων ηγετών. Και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν είχε κυβερνητικό παρελθόν.

Comments are closed.