Μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit

…πρότεινε η Μέι

Τα πυρά της αντιπολίτευσης και την αντίδραση όσων τάσσονται υπέρ ενός «σκληρού Brexit» συνάντησε η βρετανίδα πρωθυπουργός αφότου άνοιξε τον φάκελο της μετά – Brexit εποχής. Παρουσιάζοντας την προγραμματική της ατζέντα από την ομιλία της στη Φλωρεντία, την οποία τα ξένα μέσα χαρακτήρισαν ομιλία βαρύνουσας σημασίας, επανέλαβε σε φιλικό τόνο την σημασία διατήρησης των καλών σχέσων ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεχωρίζει από την ομιλία της είναι η πρότασή της για μεταβατική περίοδο δύο ετών με τους ισχύοντες κανόνες μετά το Brexit.

Δήλωσε ότι κατά την μεταβατική περίοδο η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια «ομαλή» έξοδος.

Ξεκαθάρισε ότι την επομένη του Brexit η Βρετανία δεν θα αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης, και ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τηρήσει συνεπή στάση απέναντι στις οικονομικές του δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της, ανέφερε βρετανική κυβερνητική πηγή.

Στην ομιλία της στη Φλωρεντία η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να παραμείνει η χώρα της στην ενιαία αγορά για μια περίοδο περίπου δύο ετών μετά τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, μια κυβερνητική πηγή είπε ότι η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη να πληρώσει για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Πρόσθεσε ότι η δέσμευση περί τήρησης των υποχρεώσεων της Βρετανίας αναφερόταν μόνο σε συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία θα συμμετάσχει κατά τη μεταβατική περίοδο.

Μπαρνιέ: H βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά

«Εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ το πνεύμα στο οποίο μίλησε η πρωθυπουργός της Βρετάνιας. «Η ομιλία δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου 2019, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπό τους σημερινούς όρους και να συνεχίσει να επωφελείται από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για μια περιορισμένη περίοδο έως δύο έτη μετά την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και την αποχώρησή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: «Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης”», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.

«Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή in.gr

Comments are closed.