Λυκούδης: Ελπίζω να μην υπάρξει εμπλοκή στην Κεντροαριστερά. Αν υπάρξει…

…η ευθύνη θα αναζητηθεί σε αυτούς που ενεπλάκησαν αρχηγικά σε αυτή την υπόθεση

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, 102fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λαμπαούνα

Την Δευτέρα στην Βουλή υπήρχε μια διαδικασία η οποία ήταν μια από τα ίδια. Αυτή για την εξεταστική επιτροπή, έτσι δεν είναι; Έγινε η συζήτηση και δεν έγινε τίποτα.

Ναι, αναμενόμενο ήταν ότι θα υπάρξει κυβερνητική συνοχή και δεν θα περάσει η πρόταση. Δεν αποτέλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα, απλώς επιβεβαιώθηκε αυτή η επίμονη αλληλοκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει αυτό σε ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι είναι κόμμα της Αριστεράς αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι δική μου εκτίμηση.

Αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μπορεί να είχε γιατί αμέσως μετά είδαμε μια μεταστροφή από την πλευρά του κ. Καμμένου, σε μια σειρά από ζητήματα που φαινόταν να αποτελούν αγκάθια.

Όπως το λέτε ακριβώς είναι. Νομίζω ότι επιβεβαιώθηκε σε αυτήν τη φάση μια κλασσική ανταλλαγή συμφερόντων, «να παραμείνω στην καρέκλα μου» ο Καμμένος, «σε έχω ανάγκη επομένως σε καλύπτω εγώ» ο Τσίπρας. Η εικόνα είναι πεντακάθαρη. Δεν θέλει ούτε καν σχολιασμό.

Από την άλλη πλευρά όμως μήπως ακυρώνει μια στρατηγική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάει γύρω-γύρω; Δηλαδή δεν κάνει κριτική επί της ουσίας στο κυβερνητικό έργο. Πιάνεται από κάποια περιφερειακά ζητήματα τα οποία προσπαθεί να αναδείξει αλλά δεν της βγαίνει.

Έχω την εκτίμηση και την έχω πολλές φορές διατυπώσει στο παρελθόν, ότι το γεγονός ότι επικεντρώθηκε σχεδόν από την πρώτη φάση της νέας βουλής, η στρατηγική της ΝΔ στο σύνθημα «εκλογές εδώ και τώρα», ήταν μια αδιέξοδη στρατηγική διότι ήταν φανερό ότι θα υπήρχε σε όλα τα ζητήματα κυβερνητική συνοχή και το αίτημα περί εκλογών δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να δημιουργήσει εξελίξεις. Το ότι επικεντρώθηκε η ΝΔ για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό – τώρα τελευταία το έχει υποβαθμίσει βεβαίως – παραμελώντας ή υποτιμώντας την ανάγκη της διατύπωσης μιας πολιτικής στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα κατά της κυβέρνησης, αυτό είναι φανερό και νομίζω ότι δημιουργεί αδιέξοδα και στη ΝΔ.

Η πολιτική στρατηγική της ΝΔ, δικαίως μέχρις ενός βαθμού, ήταν «φύγετε εσείς γιατί δεν κάνετε» αλλά αυτό δεν αρκεί για να μετατοπίσει τους συσχετισμούς μέσα στη βουλή, πολύ περισσότερο για να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στην κοινωνία. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνεται αποτυπωμένη η ίδια εικόνα εδώ και έναν χρόνο περίπου. Δηλαδή η ΝΔ να προηγείται αλλά χωρίς να ανεβάζει τα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει αλλά να διατηρεί μια σοβαρή δημοκοπική δύναμη. Εμφανής εναλλακτική λύση δεν προκύπτει στην κοινωνία και γιαυτό είναι αμετακίνητο το σκηνικό.

Και ίσως να έχει κουράσει λίγο κιόλας γιατί βλέπουμε η ΝΔ έχει μια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα.

Υπό μια έννοια ναι.

Από την άλλη πλευρά ποιος θα κάνει αυτή την πρόταση κ. Λυκούδη; Γιατί κάποια στιγμή ίσως να εμφανίζεται αυτό το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς ως ο φορέας που μπορεί να κάνει αυτή την πρόταση και μπορεί να δώσει ελπίδα. Εσείς παλαιότερα θυμάμαι είχατε εκφράσει τις επιφυλάξεις σας για το εγχείρημα αυτό αλλά φαντάζομαι ότι τώρα συμμετέχετε, έτσι;

Δεν είχα εκφράσει ποτέ επιφυλάξεις για το εγχείρημα. Ποτέ. Είμαι από αυτούς που πάλεψαν από την πρώτη στιγμή όταν κανένας άλλος δεν ενδιαφερόταν για να γίνει η Κεντροαριστερά. Έχω εκφράσει και εξακολουθώ να εκφράζω πολλές ενστάσεις γύρω από τη διαδικασία που ακολουθούμε. Την διαδικασία δηλαδή «πάμε να βγάλουμε έναν αρχηγό» ενώ δεν έχουμε διαμορφώσει τον φορέα στον οποίο θα ηγηθεί αυτός. Αυτή ήταν η βασική μου ένσταση και έχω την εντύπωση ότι και τώρα όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και οι πιθανότητες ενδεχόμενων αδιεξόδων για το πώς θα εκλεγεί ο αρχηγός κλπ, έχουν σχέση κυρίως με αυτό. Στο ότι ξεκινάμε να βγάλουμε έναν αρχηγό χωρίς να έχουμε διαμορφώσει σε βασικές γραμμές τον χώρο με ακριβείς συνεννοήσεις. Αυτή ήταν η ένστασή μου.

Αυτή την έχετε διατυπώσει από το καλοκαίρι αλλά είπατε ότι θα προσπαθήσετε να συμβάλετε. Το ζήτημα είναι ότι επελέγη τώρα αυτή και δημιουργεί προβλήματα και βγάζει αδιέξοδα. Υπάρχει τρόπος για κάποια αλλαγή πορείας τώρα ή θα θεωρηθεί πισωγύρισμα;

Εύχομαι να επικρατήσει πολιτική ψυχραιμία διότι θεωρώ απολύτως αναγκαίο για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και την κοινωνική ομαλότητα να υπάρξει αυτός ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος, αυτόν που ονομάζουμε μεσαίο μεταρρυθμιστικό χώρο. Και επειδή το πιστεύω νομίζω ότι αν έχουν το ίδιο πάθος για την ύπαρξη του – όπως έχω εγώ – και οι υποψήφιοι αρχηγοί, θα ψάξουν να βρουν κάποια λύση. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι εγκληματικό να ανασταλεί αυτή η προσπάθεια επειδή δεν βρίσκεται ακριβώς ο τρόπος εκλογής μέσω της ψηφοφορίας της α΄ ή της β΄ εκδοχής κλπ. Θα ήταν πολιτικός παραλογισμός να συμβεί αυτό.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου το παλεύει πάντως. Μήπως θα έπρεπε να είναι με την συμμετοχή και των 10 υποψηφίων αρχηγών; Να γίνει κάτι σας συμβούλιο ας πούμε για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες;

Εμφανίζεται λοιπόν ανάγκη πολιτικού συμβουλίου για συνεννοήσεις πολιτικές; Ωραία συμφωνώ. Τώρα όμως υπάρχει ένα ζήτημα. Ποιο θα είναι αυτό το πολιτικό συμβούλιο; Δηλαδή όσοι δήλωσαν υποψήφιοι αρχηγοί αυτού του εγχειρήματος, γιατί έχουν αποκλειστικό δικαίωμα μακριά από οποιονδήποτε άλλον από αυτούς που δεν έχουν δηλώσει αρχηγοί, να καθορίσουν τον τρόπο της εκλογής; Από πού και ως που; Δηλαδή αυτή η υπόθεση τους αφορά μόνο προσωπικά; Δεν αφορά στην ίδια την παράταξη και τη συγκρότησή της; δηλαδή εγώ αν δήλωνα υποψήφιος – που θα μπορούσα άνετα να το είχα κάνει και δεν το έκανα για μια σειρά λόγους – θα ήμουν ξαφνικά συμμέτοχος στη διαδικασία ενώ τώρα δεν είμαι; ή πολλοί άλλοι σαν και εμένα; Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι λυμένα πολύ νωρίτερα. Γιαυτό και πιστεύω και το υποστηρίζω με απόλυτο τρόπο, ότι είχα δίκιο όταν έλεγα ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τους όρους συνύπαρξης αυτού του χώρου και μετά να αναζητήσουμε την εκλογή του αρχηγού. Και όχι να ξεκινάμε ανάποδα. Οι εξελίξεις με δικαιώνουν αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Θέλω να υπάρξει εξέλιξη σε αυτή την ιστορία και ας βρει όποιος θέλει, όποιον τρόπο θέλει.

Πιστεύετε ότι θα τελειώσει γρήγορα ή θα δημιουργηθεί εμπλοκή;

Ελπίζω να μην δημιουργηθεί εμπλοκή γιατί θα είμαστε ως χώρος πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών που έχουν ενδιαφέρον και ελπίδα για αυτόν τον χώρο. Πιστεύω ότι αν υπάρξει ολιγωρία και δεν υπάρξει μια πολιτική συστράτευση με σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη τις επιμέρους διαφωνίες, η ευθύνη θα είναι κατεξοχήν και εξ’ ολοκλήρου σε αυτούς που ενεπλάκησαν αρχηγικά σε αυτήν την ιστορία. Όχι σε όλον τον άλλο κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.