Μερική υπαναχώρηση της Αλτερ Εγκο στις συμβάσεις

Η εταιρεία έκανε δεκτές κάποιες από τις ενστάσεις της ΕΣΗΕΑ

Σε πλήρη εξέλιξη υπό το βάρος του χρόνου βρίσκεται η διαπραγμάτευση της ΕΣΗΕΑ με την Αλτερ Εγκο για τις συμβάσεις εργασίας που αιφνιδιαστικά έφερε προς υπογραφή η εταιρεία στους εργαζομένους. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η κωλυσιεργία στην υπογραφή συμβάσεων επί δύο μήνες οδήγησε στο να λήξει ο χρόνος που είχε στη διάθεση της εταιρεία από τη σχετική νομοθεσία και πρέπει τη Δευτέρα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με δεδομένη πλέον την εξωπραγματική σύμβαση που παρέδωσαν προς υπογραφή πολλοί κάνουν την προφανή σκέψη ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε να πάει η διαδικασία στο παραπέντε και να κληθούν να υπογράψουν στο πόδι οι εργαζόμενοι τις συμβάσεις χωρίς να έχουν σαφή εικόνα τι υπογράφουν. Τελικά μετά από την παρέμβαση των εκπροσώπων του Βήματος και των ΝΕΩΝ οι οποίοι έδρασαν άμεσα, μπήκε στο παιχνίδι η ΕΣΗΕΑ η οποία κατάφερε σε πρώτη φάση να παγώσει τη διαδικασία υπογραφών και στη συνέχεια είχε πολύωρες διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της Αλτερ Εγκο. Οπως είπε και η Μαρία Αντωνιάδου στη συνέλευση που έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη αφού η εταιρεία ήταν αμετακίνητη σε πολλά από τα επίμαχα σημεία.

Τελικά η εταιρεία συμφώνησε να μη συμπεριλάβει στη σύμβαση την πρόβλεψη ότι ο δημοσιογράφος θα είναι μόνος του απέναντι στα δικαστήρια και η εταιρεία θα αναλαμβάνει, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, το βάρος των αγωγών. Συμφωνήθηκε επίσης να αποσαφηνιστεί το σημείο που αναφέρεται στη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να μεταφέρει εργαζομένους από μια εταιρεία σε μια άλλη. Η μεταφορά αυτή θα αφορά όπως συμφωνήθηκε μόνο τις εταιρείες στις οποίες είναι μέτοχος η Αλτερ Εγκο και όχι σε άλλες εταιρείες του ιδιοκτήτη. Με απλά λόγια τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή μετακίνηση εργαζομένου από το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ ή το in.gr μπορεί να γίνει μόνο προς το… Mega. Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Αντώνης Καρακούσης που βρέθηκε στη συνέλευση είπε ότι έγινε κάτι σαν παρανόηση και ότι αυτός ο όρος κατά τη γνώμη του «ανοίγει δρόμους» για τους εργαζομένους στην Αλτερ Εγκο και δεν ενέχει κινδύνους, αλλά ίσως χρειαζόταν καλύτερη διατύπωση. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να είναι καχύποπτοι οι εργαζόμενοι και ότι από τη δική του πλευρά βλέπει ότι οι προθέσεις της νέας ιδιοκτησίας απέναντι στους εργαζομένους είναι σε κάθε περίπτωση θετικές και αυτό θα φανεί στην πορεία. Ομολόγησε ότι είχε γνώση της σύμβασης σημειώνοντας ότι σε αυτό που του έδωσαν να δει δεν υπήρχε ο όρος για τη μη εμπλοκή της εταιρείας σε τυχόν αγωγή που θα γίνει σε δημοσιογράφο.

Από ό,τι ειπώθηκε στη συνέλευση θέμα Κυριακάτικων και επιδομάτων δεν υπάρχουν πλέον αφού με βάση τη σύμβαση οι εργαζόμενοι ουσιαστικά προσλαμβάνονται με το μισθό της συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΓΣΕΕ δηλαδή 585 ευρώ καθαρά και στο μισθό που παίρνουν οι εργαζόμενοι στην Αλτερ Εγκο που είναι φυσικά μεγαλύτερος, συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα κλπ. Το μόνο που σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων ίσως μπορεί να συζητηθεί εκ νέου είναι το θέμα των ρεπό. Πάντως από ό,τι αφέθηκε σαφώς να εννοηθεί από την πλευρά της Αλτερ Εγκο είναι ότι η εταιρεία αποδέχθηκε όσα αποδέχθηκε για διορθώσεις και πλέον καλούνται οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα να υπογράψουν τις συμβάσεις και όποιος δεν το κάνει ουσιαστικά τίθεται αμέσως εκτός εταιρείας.

Comments are closed.