Εύσημα από Κομισιόν και διεθνή ΜΜΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από το τούνελ της επιτροπείας

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μιλούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν αλλά και ο διεθνής Τύπος. Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, με την Wall Street Journal να κάνει λόγο για το τέλος της περιόδου της επιτροπείας. Η ιταλική εφημερίδα «Il Foglio» επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος, σύμβολο της Αριστεράς, που δίνει μάχες, ενώ η γερμανική Handelsblatt σημειώνει ότι «η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα».

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους

Ο Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

«Παρακολουθούμε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει, υπερβαίνοντας μάλιστα τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ φαίνεται ότι θα επιτύχει το στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε ο Λετονός Επίτροπος. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εταίροι «παρατηρούν ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πιθανή την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».

Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τέλος το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (που είναι προϋπόθεση για να επανακτήσει η χώρα την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «πριν τη λήξη το προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

«Η Ελλάδα βγαίνει από την περίοδο της επιτήρησης»

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η Wall Street Journal.

Η έξοδος της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων. Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε.

Il Foglio: Ο Τσίπρας κατάφερε να επιστρέψει η χώρα του στις αγορές έπειτα από μια τριετία

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα του να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά μετά από μια τριετία» γράφει η ιταλική εφημερίδα γνώμης Il Foglio.

O διευθυντής της εφημερίδας, Κλάουντιο Τσεράζα, προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος σύμβολο της Αριστεράς που μάχεται και ότι η οικονομική ανάπτυξη επετεύχθη και με προσαρμογή στις υποδείξεις των δανειστών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ η Ιταλία δεν ξεπερνά το 1,7%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Il Foglio, το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ηγείται ενός μεγάλου συνασπισμού αριστερών δυνάμεων. Στο ίδιο κείμενο, δε, υπογραμμίζεται ότι η Αριστερά που «μετατρέπει την αγορά σε μια ευκαιρία και όχι σε πρόβλημα, είναι μια Αριστερά αποτελεσματική, η οποία είναι ικανή να κυβερνήσει».

Και ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας καταλήγει ότι «αυτό ισχύει για την Πορτογαλία, ισχύει σε ένα βαθμό για την Ελλάδα και ισχύει, όπως όλα δείχνουν και για την Γαλλία».

Handelsblatt: Τα ελληνικά ομόλογα κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις το 2018

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Η αισιοδοξία επιστρέφει».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει μάλιστα ότι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018».

Την Δεύτερα -γράφει η Handelsblatt- η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 4,5% σε προ κρίσης επίπεδα. (…) Οι επενδυτές ωστόσο ζητούν ως αντάλλαγμα ένα επιτόκιο κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της κρίσης. Την ίδια στιγμή όμως η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν.

Πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέτει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές. (…) Για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.