Η στάση των καναλαρχών δικαιώνει την κυβέρνηση

 

… τόσο για τις αντοχές της αγοράς όσο και για το τίμημα των αδειών

Αναμφισβήτητα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπάρχει ένα ζήτημα ουσίας που ξεπερνάει την αντιπαράθεση καναλαρχών – κυβέρνησης και χωρίς αμφιβολία δικαιώνει την τελευταία! Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις πραγματικές δυνατότητες της τηλεοπτικής αγοράς. Αφού η διαφημιστική δαπάνη δεν μπορεί να συντηρήσει περισσότερους από 4 το πολύ 5 τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με άλλα λόγια ακόμη και σε 18 τηλεοπτικούς σταθμούς να δοθεί άδεια (όπως υποστηρίζουν ορισμένες μελέτες)… Ακόμη και το τίμημα να μειωθεί και να γίνει συμβολικό και αντί των 35 εκ ευρώ να αρκούν 500 χιλιάδες για μια άδεια… Και πάλι η αγορά δεν θα μπορεί να συντηρεί περισσότερους από 5 σταθμούς! Πρόκειται για μετρημένα κουκιά. Και οι ιδιοκτήτες το γνωρίζουν πολύ καλά, για αυτό και επιθυμούν η αγορά να παραμείνει κλειστή, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα ρεπορτάζ των δελτίων τους!

Πέρυσι όμως οι περισσότεροι καναλαρχες, άλλα και όσοι υποψήφιοι προσήλθαν απέδειξαν ότι δεν τους νοιάζουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προσφέρουν 60 και 70 εκ. ευρώ για μια άδεια! Βεβαίως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και πολλοί ανακουφίστηκαν που δεν χρειάστηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Το συμπέρασμα όμως που βγήκε ήταν ξεκάθαρο!

Πως λοιπόν σήμερα η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στη θέση της να μην επιθυμεί να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία;

Κατά συνέπεια μπορεί οι καναλάρχες να κατηγορούν την κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα… Ωστόσο δικαιώθηκε στην πράξη, σε επίπεδο αγοράς, αφού δεν μπορεί να συντηρηθεί απεριόριστος αριθμός καναλιών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα τους, εμποδίζοντας να εισέλθουν νέοι παίκτες… Αλλά και ως προς το τίμημα, αφού επίσης απεδείχθη στην πράξη ότι είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν αστρονομικά ποσά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας!

Comments are closed.