Όλη η αλήθεια για το MEGA

…από κύκλους των μετόχων

Το χρονολόγιο του Mega
Τι στ’ αλήθεια έγινε τα τελευταία χρόνια

• 2009-2013 Αναλαμβάνει πρόεδρος ΔΣ ο Σ. Ψυχάρης (ΔΟΛ). Μείωση διαφημιστικής αγοράς κατά 60%. Πώληση μεριδίου Μέγκα στην Νόβα (50 εκ έσοδο) και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (25 εκ).
• Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πρότεινε συνέργεια του Μέγκα με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς για μείωση λειτουργικού κόστους. Οι άλλοι εταίροι αρνήθηκαν.
• 2014 Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει το στέλεχος του ΔΟΛ Ν. Πεφάνης και η διοίκηση περνά ολοκληρωτικά σε εκπροσώπους του ΔΟΛ
• 2015 Η οικογένεια Βαρδινογιάννης είναι οι μόνοι μέτοχοι  που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (15 εκ.) ενώ οι άλλοι δύο εταίροι ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ αρνούνται.
• 2016 Α’ Εξάμηνο: Οι δύο εταίροι που διοικούν το Μέγκα (ΔΟΛ και Πήγασος) δεν καταβάλλουν τους τόκους των δανείων και οι πιστώτριες τράπεζες με πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες καταγγέλλουν το δάνειο και οδηγούν τον σταθμό στην οικονομική ασφυξία (Να σημειωθεί ότι: Τις παραγωγές του σταθμού έχει κατά κύριο λόγο η «Άνωση» θυγατρική εταιρία Πήγασου.  Λανθασμένες επιλογές οδηγούν την εταιρία σε κακή οικονομική κατάσταση (αγοράστηκε πρόγραμμα 30 εκ. το οποίο δεν είχε μεταδοθεί, ενώ το κόστος της αγοράς απεδείχθη προσφάτως πως ήταν το διπλάσιο από αντίστοιχο κόστος αγοράς των ιδίων προγραμμάτων από άλλα ελληνικά κανάλια)
• Ταυτοχρόνως ΔΟΛ και Πήγασος αρνήθηκαν να πληρώσουν απαιτήσεις ύψους 9 εκ προς το Μέγκα. Και μόνον αυτές οι απαιτήσεις εάν είχαν πληρωθεί το κανάλι δεν θα είχε πρόβλημα να πληρώσει τους τόκους του δανείου και δεν θα είχε καταγγελθεί η σύμβαση από την τράπεζα. Οι δύο εταιρίες των  βασικών μετόχων εκπλειστηριάζονται. Λίγο πριν από τον διαγωνισμό ο Πήγασος πωλεί ιδιωτικά το 20% των μετοχών του Μέγκα σε εταιρία του Ι. Σαββίδη και εισπράττει 5 εκ χωρίς την συναίνεση των πιστωτών!
• 2016 Β’ Εξάμηνο: Οι τράπεζες κατάσχουν όλους τους λογαριασμούς του σταθμού. Οι 150 εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται και να στηρίζουν τον σταθμό δεν μπορούν να πληρωθούν. Οι υπόλοιποι 300 προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
• Πρώτοι οι μέτοχοι της οικογενείας Βαρδινογιάννη στηρίζουν από δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εργαζομένους καταβάλλοντας δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας καθώς και ορισμένους μισθούς. Συνολικά με τους λοιπούς μετόχους καταβλήθηκαν 6 εκ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και πιστωτών του σταθμού.
• 2017 Ιούλιος: Οι κκ Μαρινάκης και Σαββίδης γίνονται βασικοί μέτοχοι του σταθμού. Ο τελευταίος μεταβίβασε τις μετοχές του σε άλλη εταιρία τον Οκτώβριο. Ο σταθμός στηρίζεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη.
• Το τελευταίο εξάμηνο: Οι εναπομείναντες μέτοχοι αποδύονται σε αγώνα δρόμου να εξυγιάνουν τον σταθμό.

1. Δεσμεύονται για την καταβολή 15 εκ.
2. Αναθέτουν οικονομική πραγματογνωμοσύνη στην εταιρία Grant Thornton.
3. Αναθέτουν την νομική προστασία στο γραφείο Ποταμίτη – Βεκρή.
4. Ολοκληρώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.
5. Από τον Ιούλιο του 2017 διαπραγματεύονται με τις τράπεζες οι οποίες αποδέχονται τις προτάσεις τους τον Δεκέμβριο 2017.
6. Οι τράπεζες θέτουν ως επιπλέον προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνώμη αυτή δίδεται στις 9 Ιανουαρίου 2018, δύο μόλις ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό.
• 27 Νοεμβρίου 2017:  Προκηρύσσεται διαγωνισμός αδειοδότησης και τροποποιείται ο σχετικός νόμος. Ο νέος νόμος απέκλειε την δυνατότητα του Μέγκα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και το οδηγεί σε κλείσιμο στις 26 Φεβρουαρίου 2017.
• Η Εμπλοκή του ΕΣΡ: Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το Μέγκα υπέβαλλε επίσημο ερώτημα στο ΕΣΡ το οποίο είχε ως εξής: «Στην περίπτωση που στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας συμμετείχε μία νέα εταιρία η οποία σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση, με βάση μίας συμφωνίας εξυγίανσης, θα της μεταβιβαζόντουσαν στοιχεία ενεργητικού της Τηλέτυπος (ιδιοκτήτρια εταιρία του Μέγκα), η εταιρία αυτή θα θεωρείτο από το ΕΣΡ συνέχεια του Μέγκα? Θα είχε αυτή η νέα εταιρία το δικαίωμα νομίμου λειτουργίας του Μέγκα? Θα επέτρεπε το ΕΣΡ να λειτουργεί το Μέγκα μετά την 26/2/2018 η θα διέκοπτε την λειτουργία του?» Το ΕΣΡ απάντησε σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 8 Ιανουαρίου 2018, πρωτοφανώς: «Η Ολομέλεια του ΕΣΡ αποφάσισε ομοφώνως να μην απαντήσει στο ερώτημα της εταιρίας». Η συμμετοχή λοιπόν μιας νέας εταιρίας στον διαγωνισμό χωρίς την βεβαιότητα πως αυτή θα εθεωρείτο συνέχεια του Μέγκα, δεν διασφάλιζε την λειτουργία του σταθμού ακόμα και εάν η εταιρία ελάμβανε τηλεοπτική άδεια.

Συμπερασματικά λοιπόν από το χρονολόγιο που παρατέθηκε προκύπτει αβίαστα πως  ενώ οι βασικοί μέτοχοι του σταθμού κατέβαλλαν διαρκώς προσπάθειες σε κάθε επίπεδο, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καθώς και στον τραπεζικό τομέα για να επαναλειτουργήσει ο σταθμός, τόσο ο νέος νόμος όσο και η άρνηση του ΕΣΡ να αναλάβει την ευθύνη που συνταγματικά του αναλογεί, οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Οι ευθύνες των δύο εταίρων που αποχώρησαν (ΔΟΛ και Πήγασος) είναι προφανείς.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη –και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι- στήριξε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι σημερινοί δύο μέτοχοι (Οικογένεια Βαρδινογιάννη και Ε. Μαρινάκης) ανέλαβαν στην κρίσιμη τελευταία φάση μέρος των χρεών καταβάλλοντας μισθούς, δώρα και επιδόματα σε εργαζόμενους και αξιοποίησαν στελέχη τους προκειμένου με ταχύτατες διαδικασίες, εμπεριστατωμένα και με υπευθυνότητα να μπουν οι βάσεις για να ξαναλειτουργήσει πλήρως το Μέγκα. Δυστυχώς χωρίς την στήριξη των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, με τον νέο νόμο που παρήγαγε αρνητικά αποτελέσματα, με την καθυστέρηση των Τραπεζών, με την αβελτηρία του ΕΣΡ, η προσπάθεια απέβη άκαρπη.
Με την υφιστάμενη νομοθεσία και την άρνηση του ΕΣΡ να καθορίσει το πλαίσιο η λειτουργία του Μέγκα ήταν αδύνατη.

Comments are closed.