Γ. Χριστοφορίδης στο Κόντρα: Διαχρονικό αλαλούμ με τη θέση της ΝΔ στο Μακεδονικό

«Ως Θεσσαλονικιός μπορώ να θυμάμαι πολύ καλά πότε η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα να απαιτεί η ονομασία της γειτονικής μας χώρας να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Το 1993. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε «προδότη» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που «πούλησε» το όνομα. Τότε, βέβαια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρουσίαζε τη λύση της διπλής ονομασίας ως τεράστια επιτυχία. Και πού καταλήξαμε; Ολος ο πλανήτης να μιλά για «Μακεδονία». Νέτα-σκέτα. Ήταν μια εγκληματική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια του η κόρη, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αρα: ο μπαμπάς έλεγε «τεράστια επιτυχία» η διπλή ονομασία. Η κόρη λέει «έγκλημα». Ο αδελφός της τι λέει; Απολύτως τίποτα. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη ενός εθνικού θέματος. Παίζει κρυφτούλι και αρνείται να ομολογήσει ότι η εκπεφρασμένη θέση της είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, με τη χρήση της λέξης Μακεδονία. Για να κερδίσει ψηφαλάκια.

Δια ταύτα; Επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η Ελλάδα δέχθηκε δύο ονομασίες για τα Σκόπια (άλλη έξω, άλλη μέσα). Και οι δύο είχαν τη λέξη Μακεδονία νέτη-σκέτη. (Γιατί το «πρώην» πάει στο «Γιουγκοσλαβική», όχι στο «Μακεδονία» – αυτό το καταλαβαίνει και μαθητής της β’ δημοτικού). Σήμερα, δυστυχώς, ο πήχης δεν είναι μια ονομασία χωρίς τη λέξη «Μακεδονία». Αυτό το έχασε ο Μητσοτάκης. Σήμερα, ο πήχης είναι κάτι καλύτερο από το πΓΔΜ».

Comments are closed.