Φλαμπουράρης: Τώρα θα μπορούμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι

…αντί να εκτελούμε εντολές

«Τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια και θα μπορούμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι, αντί να «εκτελούμε εντολές», πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.
Παράλληλα εκτιμά ότι η προσεχής έξοδος της χώρας στις αγορές, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση των μνημονίων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλέον διατίθενται, θα αυξήσουν τη ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο της ελληνικής οικονομίας, ώστε να παρθούν τα σημαντικά εκείνα μέτρα, που θα μας οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και στη συνεχή και σταθερή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας.
Ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Υπουργός απαντά ότι η προκήρυξή τους ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ωστόσο «γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να εξαντληθεί η συνταγματική προθεσμία μέχρι την τελευταία ημέρα».
Τέλος, αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» τονίζει ότι «προφανώς και μπορεί να αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός από μια τυχόν καταψήφιση της επερχόμενης συμφωνίας εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ.. Το θέμα αυτό δεν υπήρχε στην αρχική κυβερνητική ατζέντα, ούτε ήταν μέρος της μεταξύ μας συμφωνίας συνεργασίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Υπουργέ η ελληνική κοινωνία ακούει για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Πρακτικά όμως για τους πολίτες ποια θα είναι η διαφορά;
Τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια και θα μπορούμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι, αντί πλέον να «εκτελούμε οδηγίες»– σεβόμενοι βέβαια τις δεσμεύσεις της χώρας – πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Ούτε «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους», αλλά ούτε και ότι «άνοιξαν πόρτες και παράθυρα προς τον παράδεισο». Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο και το έκαναν οι προηγούμενοι, εμείς όμως πρέπει να κάνουμε το χτίσιμο που είναι δύσκολο.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται, αλλά και η ίδια η έξοδος στις αγορές, αυξάνουν σοβαρά την ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο επιτρέποντας στα “σωστά χέρια” να πάρουν σημαντικά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη συνεχή και σταθερή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας. Έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε και άμβλυνση των πολιτικών της λιτότητας, ώστε αργά αλλά σταθερά η ανάκαμψη της οικονομίας, να περνάει και στο λαό μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με μέτρα για το 2019 και το 2020. Και αναρωτιέμαι πώς μπορούν κάποιες φοροελαφρύνσεις να ισοφαρίσουν τις απώλειες από τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου;
Έχει επανειλημμένως διατυπωθεί η παραδοχή ότι με την πρακτική των αντιμέτρων ο θιγόμενος πολίτης δεν θα ταυτίζεται υποχρεωτικώς με τον ωφελούμενο. Αυτή όμως η παραδοχή δεν πρέπει να αποκόπτεται από το γενικό οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα λειτουργήσει. Η οικονομική και η κοινωνική λειτουργία είναι λειτουργίες δυναμικές, με επιμέρους εκφάνσεις που συγκοινωνούν, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοστηρίζονται. Συνεπώς, εμμέσως κάθε ελάφρυνση αντανακλάται και υπέρ των θιγομένων. Έχω πει πολλές φορές, ότι, κατά τη δική μου θεώρηση, οι συντάξεις κατοχυρώνονται και αυξάνουν, όταν η παραγωγική βάση της οικονομίας λειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο εξαρτώνται από τους δείκτες ανάπτυξης και λιγότερο από τα απόλυτα δημοσιονομικά νούμερα. Εξάλλου μέχρι την εφαρμογή αυτών των μέτρων πιστεύω ότι οι οικονομικοί δείκτες θα έχουν ακόμη περισσότερο βελτιωθεί ώστε το πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα να το διαχειριστούμε με γνώμονα το συμφέρον των άμεσα θιγόμενων.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αυτοδύναμη έξοδο, που σημαίνει πως θα πρέπει να εξασφαλίσει την δανειοδότησή της από τις αγορές. Δεν φοβάστε το ρίσκο των υψηλών επιτοκίων;
Κατ´ αρχάς, δεν βγαίνουμε στις αγορές “φτερό στον άνεμο”. Ο τρόπος και ο χρόνος μελετάται επισταμένως και οι κινήσεις μας θα είναι προσεκτικές. Άλλωστε, έχει προβλεφθεί και μηχανισμός ασφαλείας, ο “κουμπαράς” ή “το μαξιλάρι” που λέμε, ώστε να υπάρχει το απόθεμα που δεν θα μας υποχρεώνει σε σπασμωδικές δανειοδοτήσεις. Ταυτόχρονα η μεγάλη επιτυχία της οικονομίας μας που αποτυπώνεται και στους κρίσιμους οικονομικούς δείκτες όπως εξαγωγές, βιομηχανία, ΑΕΠ μας κάνει αρκετά αισιόδοξους ώστε να μην υπολογίζουμε ούτε ρίσκο, ούτε φόβο.

Η Συμφωνία για το Μακεδονικό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ούτως ή άλλως; Η κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος;
Βεβαίως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα με την σύνθετη ονομασία για μέσα και έξω (erga omnes), με την αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας . Έχουμε αποδείξει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό χώρο, ότι το πολιτικό κόστος υπό το πρίσμα ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος δεν μας αφορά. Έχουμε λάβει και λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, συχνά αντιδημοφιλείς και αρκετές φορές αντίθετες στα δικά μας “προλεγόμενα”, με μοναδικό κριτήριο το καλό της χώρας. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι το «μακεδονικό» φέρει τέτοιους κινδύνους. Οι νουνεχείς και δημοκρατικοί πολίτες είναι υπέρ της λύσης του.

Πέραν του πολιτικού κόστους υπάρχει και το θέμα της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να αντέξει μετά μία πιθανή καταψήφιση από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ;
Προφανώς και μπορεί. Το θέμα αυτό δεν υπήρχε στην αρχική κυβερνητική ατζέντα, ούτε ήταν μέρος της συμφωνίας συνεργασίας. Οι θέσεις δε των κομμάτων μας ήταν γνωστές. Παρά ταύτα, το θέμα ανέκυψε και έχουμε τη γνώμη ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να λυθεί. Γι´ αυτό και προσωπικώς καλώ τους ΑΝΕΛ να μη παρεμποδίσουν την ευκαιρία που ανοίγει για τη χώρα μας να δοθεί λύση ειρηνική που κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ας δουν λοιπόν διαυγέστερα το συμφέρον της χώρας.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Εσείς θα συνεχίσετε να επιδιώκετε τον διάλογο;
Από την ίδια την ερώτησή σας προκύπτει, ποιος είναι αυτός που πρέπει να μεταβάλει την άποψη και την πρακτική του και δεν είναι άλλος από το Κιν. Αλ. Εμείς όμως συνεχίζουμε, γιατί αυτοί που πρωτίστως μας ενδιαφέρουν είναι οι χιλιάδες φίλες και φίλοι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και δεν κατανοούν πως ένα κεντροαριστερό κόμμα μπορεί να είναι τόσο εχθρικό σε κυβέρνηση Αριστεράς και τόσο φιλικό με τη Δεξιά. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα το κατανοήσει.

Κύριε Φλαμπουράρη οι εθνικές εκλογές πότε θα γίνουν; Θα αποκλείατε διπλές κάλπες τον επόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές;
Όπως γνωρίζετε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί μέχρι τελευταία μέρα η συνταγματική προθεσμία. Όσο προχωράμε κερδίζουμε. Γιατί ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε τίμιοι, πονάμε μαζί τους, και αγωνιζόμαστε γι΄αυτούς.

Για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχετε “εντοπίσει” κι άλλους υποψηφίους με τα χαρακτηριστικά Μπουτάρη;
Ευτυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κατακτήσει μια ευρύτητα σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Έχει λιγότερα στεγανά. Βεβαίως, εμφανίζει παθογένειες άλλου είδους, με πρώτες το φανατισμό αλλά και τα οριζόντια συμπλέγματα συμφερόντων και τοπικής διαπλοκής, που είναι δυσδιάκριτα στους τρίτους. Παρά ταύτα, στη μάχη που δίνουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας έχουμε συνείδηση ότι χρειαζόμαστε άξιους και έντιμους τοπικούς αιρετούς και τέτοιους θα στηρίξουμε. Υπάρχουν πολλοί.

Comments are closed.