Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση στη Ζιμπάμπουε

…όπου μιλούσε ο πρόεδρος της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυρή έκρηξη -πιθανότατα απόπειρα δολοφονίας- συντάραξε στάδιο της πόλης Μπουλαουάγιο, στο οποίο έκανε προεκλογική ομιλία ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλά άτομα. Μεταξύ των τραυματιών είναι αρκετά κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο πρόεδρος της χώρας φυγαδεύτηκε με ασφάλεια.

Μεταξύ των τραυματιών είναι οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Κονσταντίνο Τσιουένγκα και Κέμπο Μοχάντι, ένας υπουργός και πολλοί αστυνομικοί.

Τραυματίστηκαν επίσης τρεις εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης ZBC.

Η πόλη Μπουλαουάγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα και θεωρείται «προπύργιο» της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η έκρηξη -τα ακριβή αίτια της οποίας ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί- σημειώθηκε την ώρα που ο Μνανγκάγκουα -εις βάρος του οποίου έχουν γίνει αρκετές απόπειρες δολοφονίας στο παρελθόν- ολοκλήρωσε την ομιλία του εν όψει των εκλογών της 30ής Ιουλίου και αποχωρούσε από την εξέδρα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε κοντά στη σκηνή των επισήμων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ανάλογη επίθεση έγινε εναντίον του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας.

Οι αρχές της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν ότι ήδη διεξάγονται έρευνες για την επίθεση εναντίον του προέδρου.

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα ανέλαβε την προεδρία της Ζιμπάμπουε μετά την αποπομπή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο Μουγκάμπε, που ανέλαβε την εξουσία τη δεκαετία του 1980, μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη Βρετανία, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν από ένα χρόνο περίπου λόγω σκανδάλων έπειτα από πίεση του στρατού.

Οι εκλογές της 30ής Ιουλίου θα είναι οι πρώτες χωρίς τη συμμετοχή του Μουγκάμπε και ο Μνανγκάγκουα έχει υποσχεθεί ότι θα είναι δίκαιες και ελεύθερες. Μάλιστα, έχει καλέσει διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες.

Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες ο Μουγκάμπε εκλεγόταν με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, είχαν υπάρξει συχνά καταγγελίες για βία και νοθεία, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να υποβάλουν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε.

Καταδικάζει η αντιπολίτευση

Ο βασικός αντίπαλος του Μνανγκάγκουα στις εκλογές, Νέλσον Τσαμίσα, καταδίκασε τα «φρικτά γεγονότα» του Μπουλαουάγιο.

«Προσευχόμαστε για τους τραυματίες, ελπίζουμε ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή μας», έγραψε στο Twitter.

«Προσευχόμαστε για τη ζωή και την υγεία των τραυματιών. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να προσευχηθούμε για την ειρήνη στη χώρα μας», ο πάστορας Γιούαν Μαραγουάιρ, επίσης υποψήφιος της αντιπολίτευσης.


Πηγή: efsyn.gr

Comments are closed.