Γερμανία: «Ο Ζεεχόφερ είναι επικίνδυνος για την Ευρώπη»

…δηλώνει η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες

“Επικίνδυνο για την Ευρώπη” χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατικών, η οποία δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αντισταθεί στις πιέσεις των Βαυαρών συντηρητικών που θέλουν να πατάξουν τη μετανάστευση, προειδοποιώντας ότι η διαμάχη τους με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “γερμανικό Brexit”.

“Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι κίνδυνος για την Ευρώπη. Ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο (πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους) Ζέντερ βρίσκονται καθ’ οδόν για το γερμανικό Brexit”, είπε η Αντρέα Νάλες, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία της ενώπιον μελών του κόμματός της στο Μπόχουμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) απειλεί να διατάξει την αστυνομία να μην δέχεται στα σύνορα τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν η καγκελάριος δεν καταφέρει να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία για το μεταναστευτικό με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η Μέρκελ από την πλευρά της επισημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία σε μια πολιτικά διαιρεμένη Ευρώπη.

Η διαμάχη αυτή απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις 100 ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Νάλες τόνισε ότι το κόμμα της, το SPD, παραμένει δεσμευμένο στη συμφωνία διακυβέρνησης σε συνεργασία με τους συντηρητικούς αλλά, όπως είπε, δεν είναι σαφές αν το CSU είναι πρόθυμο να συνεχίσει στον δρόμο αυτόν.

Η Νάλες κατηγόρησε επίσης τους Βαυαρούς συντηρητικούς ότι “κρατούν όμηρο ολόκληρη τη χώρα” προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία, τον Οκτώβριο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι ο Ζεεχόφερ και η Μέρκελ θα πρέπει να βουν μια συμβιβαστική λύση. Οι έλεγχοι στα σύνορα θα υπονόμευαν το ευρωπαϊκό σύστημα ελεύθερης μετακίνησης προσώπων και αγαθών. Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι η Μέρκελ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποπέμψει τον Ζεεχόφερ από την κυβέρνηση αν αψηφήσει τις εντολές της.
Πηγή: tanea.gr

Comments are closed.