Επιστολή Θανάση Πετράκου για το αγροτικό ρεύμα

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Θανάση Πετράκου υπεύθυνου Αγροτικής και Ενεργειακής Πολιτικής της Π.Γ της ΛΑ.Ε. και πρώην Βουλευτή Μεσσηνίας

Προς τους Υπουργούς
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη
– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Κοιν.:
– Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ
– Και Υπουργούς: Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Σε αναστάτωση οι αγρότες για το αγροτικό τιμολόγιο του Ηλεκτρικού Ρεύματος. Επείγουσα ανάγκη η αλλαγή της διαδικασίας για τη χορήγηση του αγροτικού τιμολογίου.

Κύριοι Υπουργοί,
Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε αυτά τους ζητείται -όπως ασφαλώς καλά γνωρίζετε – να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους.
Στο σχετικό σημείωμα της ΔΕΗ σημειώνεται πως μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 140424/06.03.2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 814/14/3/2017), επανακαθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης και διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου. Έτσι για όλες τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις, είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου δελτίου γεωργοτεχνικών και γεωργοοικονομικών στοιχείων. Ζητείται λοιπόν να προσκομίσουν οι αγρότες στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού) περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση ή τροποποίηση άδειας χρήσης ύδατος ή βεβαίωση παροχής ύδατος. Ή την άδεια χρήσης ύδατος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο φορέα ή το νέο δελτίο Νο1 που εκδόθηκε από την αρμόδια Περιφέρεια και την ανωτέρα άδεια χρήσης ύδατος. Επιπλέον θα πρέπει να υποβληθούν και άλλα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν οι αγρότες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποβολή των δικαιολογητικών τότε θα γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασης αναφέρει το σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ.
Κύριοι Υπουργοί
Με δεδομένο ότι οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αδυνατούν να εκδώσουν τις άδειες χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου όγκου εργασίας επιβάλλεται να πάρετε πρωτοβουλία να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ώστε η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση του αγρότη ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά στο δήμο για την άδεια χρήσης νερού.
Είναι αδιανόητο επειδή η ΔΕΗ υποψιάζεται ότι κάποιοι καταναλωτές δεν δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο, να επιβάλετε τόσο ασφυκτικές προθεσμίες, με συνέπεια να χάσουν τη δυνατότητα του αγροτικού τιμολογίου και οι πραγματικοί δικαιούχοι. Είναι αδιανόητο, όπως λέει και ο λαός μας, «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά».
Κύριοι Υπουργοί,
Η έντονη ανησυχία και οι φόβοι μας αυτοί πηγάζουν από πραγματικά δεδομένα. Σας αναφέρουμε τις δηλώσεις του κ. Δημήτρη Μήλιου, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου, ο οποίος τόνισε στα τοπικά ΜΜΕ της Πελοποννήσου ότι για τις άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ ώστε να επικαιροποιήσει το αγροτικό τιμολόγιο, υπάρχουν 23.500 περίπου αιτήσεις σε εκκρεμότητα στη Διεύθυνση. Η υπηρεσία καλύπτει τους 4 νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – και το να εξετάσει τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις είναι αδύνατο, καθώς έχει μόνο 5 υπαλλήλους. Η υπηρεσία ασχολείται ακόμα με την παρακολούθηση κολυμβητικών νερών, τις γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικές μελέτες, για ρέματα για δήμους και Περιφέρεια. “Η υπηρεσία μας το 2017 εξέδωσε 935 άδειες χρήσης νερού. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε 22 τουλάχιστον χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήλιος και πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να περπατήσουμε από τους χιλιάδες φακέλους”. Ο ίδιος πρότεινε η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση του αγρότη ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά στο δήμο για την άδεια χρήσης νερού και παρατήρησε: “Το έχουμε πει με έγγραφά μας πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Να γίνεται όπως με τις αυθαίρετες κατοικίες και η υπηρεσία να ελέγχει αν ισχύουν αυτά που δηλώνει κάποιος”.
Κύριοι Υπουργοί,
Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να αποδεχθείτε την πρόταση που καταθέτουμε με την παρούσα επιστολή μας και να τροποποιήσετε την ΚΥΑ ώστε η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση του αγρότη ότι έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Δήμο του για να εκδοθεί η άδεια χρήσης νερού. Διαφορετικά η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα στερηθεί το αγροτικό τιμολόγιο και η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς.

Καλαμάτα 17/7/2018
Θανάσης Πετράκος

Comments are closed.