Θεοχαρόπουλος: Απαράδεκτη απόφαση το κλείσιμο της Ακρόπολης

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων τόνισε:

Απαράδεκτη απόφαση το κλείσιμο της Ακρόπολης
• Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Εδώ δεν χρειάζονται «ναι μεν, αλλά…». Υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι που δουλεύουν στον ήλιο και όλη τη μέρα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του Μουσείου της Ακρόπολης.
• Υπάρχουν τουρίστες που έρχονται για μία μέρα στη χώρα, είναι οριακή η κατάσταση αλλά δεν έχουμε καύσωνα πάνω από 40 βαθμούς, συνεπώς δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης.
• Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, που καταπατούνται στην χώρα μας, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι να γίνονται τέτοιες ενέργειες, που υπονομεύουν και τα ίδια τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς ο κόσμος έρχεται απέναντι σε αυτές τις λογικές και αυτές τις αποφάσεις.

Για τη φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά: Το κράτος συνεχίζει να κρατάει στη γραφειοκρατία κεντρικών Υπουργείων αυτά τα κτίρια αντί να τα δίνει στους Δήμους
• Είχαμε μια πολύ σοβαρή φωτιά χτες στα Χανιά, στο Πολεμικό Μουσείο. Και θα ήθελα να τονίσω ένα πρόβλημα που έχει γενικά το κράτος, που δεν δίνει στους Δήμους, και κρατάει στη γραφειοκρατία κεντρικών Υπουργείων, τη διαχείριση τέτοιων κτιρίων.

Η κυβερνητική προπαγάνδα στην οικονομία ενώ έρχονται νέα μέτρα ξεπερνά κάθε όριο
• Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα φύγει ο κόσμος διακοπές με μνημόνιο και θα γυρίσει – ως δια μαγείας – χωρίς μνημόνια… ενώ έχουν υπογράψει δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία τουλάχιστον. Μιλάμε για νέα μέτρα οριζόντια που αφορούν τους πάντες, για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, δεν είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης αυτά… Ο κόσμος δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα.
• Ελπίζω η διαπραγμάτευση που λέτε ότι θα κάνει η κυβέρνηση να μην διαρκέσει 17 ώρες όπως τον Αύγουστο του 15, γιατί η προηγούμενη 17ωρη διαπραγμάτευση μας έφερε όλα αυτά τα σκληρά μέτρα και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας.
• Η χώρα, με υπογραφή του κ. Τσίπρα, μπαίνει σε μία δύσκολη τετραετία, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις και μέχρι το 2060. Η κυβερνητική λογική είναι «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε», όπως είχε πει ο κ. Ζουράρις.
• Υπάρχουν και οι κουτοπόνηρες κυβερνητικές λογικές που αναφέρουν ότι εμείς τα υπογράφουμε, αλλά όταν έρθουν άλλες κυβερνήσεις να τα εφαρμόσουν, θα κατηγορούμε τους άλλους γιατί δεν τα επαναδιαπραγματεύθηκαν.
• Αυτές οι λογικές κυριαρχούν στην πράξη στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτές τις λογικές θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Βεβαίως μπορεί ορισμένα να αλλάξουν, αλλά δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση που έχει υπογράψει σκληρή εποπτεία να αναφέρει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημά τους.
• Μπορεί να αλλάζει η κυβέρνηση τα ονόματα, όπως από τρόικα, σε κουαρτέτο και μετά σε θεσμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά που έχει υπογράψει θα σημαίνουν για τον πολίτη ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα υπάρχουν δυσβάσταχτα μέτρα, που μόνο αν έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως εμείς επιδιώκουμε, μπορεί να τα απαλύνει.

Για το Μακεδονικό
• Αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στην πλευρά των Σκοπίων. Περιμένουμε τις εξελίξεις από εκεί.
• Ο κ. Καμμένος, όντας στην κυβέρνηση, παρακαλάει από το πρωί μέχρι το βράδυ να μην έρθει η συμφωνία για να μην φύγει από την καρέκλα της εξουσίας.
• Έχουμε πει ότι η συμφωνία έχει και προβληματικά στοιχεία, όπως το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Από την άλλη πρέπει να επιλυθεί ένα πρόβλημα που διαχρονικά ταλανίζει τη χώρα.
• Έχουμε τονίσει και το εξής παράδοξο που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Την επόμενη μέρα της ενδεχόμενης ψήφισης της συμφωνίας, η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά κανονικά, να βγει δηλαδή από την πόρτα ο κ. Καμμένος και να μπει από το παράθυρο, με ψήφο εμπιστοσύνης, κοροϊδεύοντας όλο το πολιτικό σύστημα.
• Θα πρέπει να δεσμευθεί εκ των προτέρων η κυβέρνηση, αν τελικά έρθει αυτή η συμφωνία, ότι την επόμενη μέρα της ψήφισής της θα προκηρυχθούν εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κοροϊδία, με ένα σοβαρό εθνικό θέμα, στο οποίο διαφωνούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
• Θα είμαστε 5-6 μήνες πριν το τέλος της θητείας, δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, οπότε δεν θα μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος. Η συμφωνία μπορεί να ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή, αλλά θα πρέπει να γίνει με καθαρά χαρτιά η όλη διαδικασία χωρίς να κάνουν Τσίπρας και Καμμένος ότι δεν συνέβη τίποτα.
• Δεν είμαι βέβαια καθόλου σίγουρος για το εάν ο κ. Τσίπρας την φέρει τη συμφωνία στην παρούσα Βουλή. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μπορεί να το αφήσει  για τον κ. Μητσοτάκη και εδώ είναι πλέον το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη, καθώς το Μακεδονικό μπορεί να αποτελέσει κάτι σαν το μνημόνιο του Τσίπρα, την κωλοτούμπα του Μητσοτάκη.

Για τους ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
• Η αξιοπιστία του καθενός στην πολιτική κρίνεται. Είναι φανερό ότι δεν δίνει κανένας σημασία σε ό,τι λέει ο κ. Καμμένος, γιατί αυτοαναιρείται την επόμενη μέρα. Ο κ. Καμμένος είναι αναξιόπιστος πολιτικά και επικίνδυνος στην θέση που βρίσκεται για την χώρα, αυτή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σε σχέση δε με το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι πρόβλημα για την χώρα το ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα κόμμα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ, με ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.
• Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία και αυτό παρουσιάζεται κάθε μέρα, με τις διαφορετικές τοποθετήσεις σε σημαντικά θέματα.

Για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το τέλος της «διπλωματίας της κότας»
• Όταν είδα την δήλωση έμεινα έκπληκτος. Οι υπουργοί Εξωτερικών όταν μιλούν, πάντα μιλούν με υπευθυνότητα και με λογική συνέχειας της χώρας, δεν μιλούν με αυτό τον τρόπο.
• Πρόκειται για μία απαράδεκτη δήλωση. Τι να σχολιάσω; Αν υπήρχε λογική της «κότας» ποτέ στη χώρα μας, με αυτή την λογική μπήκε η Κύπρος στην Ε.Ε.;  Ή με αυτή τη λογική πολλά θέματα έχουν επιλυθεί ή προβλήματα έχουν αποφευχθεί;
• Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα θέματα που αφορούν τη Ρωσία, μια μεγάλη χώρα. Πρόκειται δε για την αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν περίμενα λεφτά από τη Ρωσία το 2015, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας περίμεναν ότι θα υπάρχουν λεφτά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Ρωσία.
• Όσον αφορά τη δήλωση, θεωρώ ότι ήταν ένα σοβαρό φάουλ εξωτερικής πολιτικής και διπλωματικό φάουλ, το οποίο θα πρέπει συνολικά να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Comments are closed.