Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου

Ρέγκλινγκ

…ξεκαθάρισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

«H Ελλάδα θα βρίσκεται σε στενότερη εποπτεία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους υπόλοιπους θεσμούς μετά το τέλος του προγράμματός της, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες με προγράμματα», ξεκαθάρισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο Spiegel Online.

Διαφορετική ιστορία…

Εξι ημέρες πριν από το τέλος του ελληνικού μνημονίου, ο κ. Ρέγκλινγκ κατέστησε έτσι σαφές ότι η Eλλάδα είναι μια διαφορετική ιστορία από τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Πορτογαλία, με τις οποίες θέλει να συγκρίνεται η κυβέρνηση. Αλλωστε ο διεθνής Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων που επισημαίνουν ακριβώς το γεγονός ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν σημαίνει το τέλος ούτε των προβλημάτων της ούτε του καθεστώτος παρακολούθησης, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τη δυνατότητά της να εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, στο μέλλον, από τις αγορές.

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, η 20ή Αυγούστου είναι ο επίλογος της κρίσης της Ευρωζώνης, η οποία έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Αυτό που προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, είναι η αύξηση των μισθών ταχύτερα από την παραγωγικότητα, μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, κάτι που οδήγησε σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Αυτό το γεγονός προστέθηκε σε μια αδύναμη δημόσια διοίκηση, αργή απονομή δικαιοσύνης και υπανάπτυκτο κτηματολόγιο, είπε, ενώ την αντίδραση των αγορών πυροδότησε η αποκάλυψη της ωραιοποίησης των στοιχείων για το έλλειμμά της.

Αναγνωρίζοντας κάποια λάθη που έγιναν από πλευράς Ευρωπαίων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το PSI έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά επί της αρχής η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν σωστή, δηλαδή η χορήγηση βοήθειας υπό αυστηρές προϋποθέσεις εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, τέλος, εξέφρασε «τρομακτικό σεβασμό» για τις θυσίες του ελληνικού λαού, του οποίου οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν κατά 30%, και πρόσθεσε με νόημα ότι θα ευχόταν αυτές να αναγνωρίζονταν περισσότερο στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, στον γερμανικό Τύπο χθες διατυπώνονταν αμφιβολίες τόσο για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας όσο και για το κατά πόσον δεν θα υπάρξει πρόσθετο κόστος για τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Τα προβλήματα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται όπως η ανεργία, ενώ το περιοδικό Focus σημείωνε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας».

Οπως επεσήμαινε το περιοδικό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πετύχει μακροπρόθεσμα την αυτόνομη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Από την πλευρά της, η FAZ αμφισβητούσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι χωρίς κόστος για τις χώρες της Ευρωζώνης και προσέθετε ότι «αν η χώρα θέλει να σταθεί μόνιμα στα πόδια της, θα χρειαστούν και άλλες ελαφρύνσεις».
Πηγή: kathimerini.gr

Comments are closed.