Σπυράκη: Τυχαία η συνάντησή μου με τον Ζάεφ

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη» ξεκαθαρίζει

Διαψεύδει ότι υπήρξε και δεύτερη συνάντηση

Η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους  Γιώργο Παπαχρήστο και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφερόμενη στην έρευνα της OLAF στο γραφείο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν ξέρω τις μεθοδολογίες της OLAF όμως είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι όλοι να σεβόμαστε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι απολύτως επιβεβλημένο η OLAF  να ελέγχει τη διαχείριση των χρημάτων των ευρωπαίων φορολογουμένων με όποιο τρόπο αυτή κρίνει νόμιμο και σωστό.
Αναφερόμενη στις «μυστικές» συναντήσεις με τον κ. Ζάεφ
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Είχα μια δημόσια συνάντηση σε ένα cafe. Πώς είναι ένα café  στο οποίο παίρνετε καφέ και είναι και άλλοι τριάντα γύρω-γύρω, αυτό. Μια συνάντηση έχω κάνει με τον κ. Ζάεφ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο όταν ο κ. Ζάεφ ήταν για το συμβούλιο των σοσιαλιστών σε ένα cafe δίπλα στο Συμβούλιο που πήγα να πάρω καφέ.  Η συνάντηση ήταν τυχαία, γνωρίζομαι και με το υπουργό Εξωτερικών όπως και με μια σειρά άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Γνωρίζομαι γιατί συμβαίνει να είμαι ευρωβουλευτής που κάνω εντατική παρουσία και εντατική δουλειά εκεί, συμβαίνει επίσης να γνωρίζω την πλειονότητα των επιτρόπων και να με γνωρίζουν με το μικρό μου όνομα. Συμβαίνει επίσης να κάνω πάρα πολλές επαφές τις μέρες που είμαι εκεί γιατί πιστεύω ότι πρέπει οι θέσεις μας ως κόμμα και οι θέσεις μας ως χώρα να γίνονται γνωστές.
ΔΗΜ: Συναντηθήκατε γιατί μετέχετε σε μια επιτροπή σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Έτσι μια αλλιώς είμαι και μέλος της επιτροπής ΕΕ –Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αυτός είναι και ο λόγος που ξέρω ένα μεγάλο αριθμό μελών του πολιτικού προσωπικού στη γειτονική χώρα.
ΔΗΜ: Συναντήσατε και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό επισήμως στην ΠΓΔΜ που ήμασταν μόλις την προ –περασμένη εβδομάδα. Να αποσαφηνίσω, η συνάντησή μου με τον κ. Ζάεφ ήταν δημόσια, δεν ήταν μυστική, ήταν ολιγόλεπτη. Στο ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η ΝΔ θα ψηφίσει εναντίον της συμφωνίας. Του εξήγησα ότι με βάση τα δημοσιεύματα που έχουμε από τον Τύπο η ΝΔ εκτιμά ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Του είπα ότι έχουμε μεγάλη ευαισθησία ειδικά οι Έλληνες που είμαστε από τη Μακεδονία όπως εγώ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε εναντίον του συμβιβασμού που προωθεί ο κ. Τσίπρας. Ήταν Δεκέμβριος του ’17 και οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έλεγαν ότι η Ελλάδα ήδη συζητά τη μακεδονική εθνικότητα. Μου είπε «λυπάμαι», ανταλλάξαμε χαιρετισμούς και τέλειωσε. Δεύτερη συνάντηση  φυσικά δεν υπήρχε. Διαβάζω στη FAZ  ότι τον είδα 19 Μαΐου, μόνο που 19 Μάιου είναι Σάββατο και συμβαίνει τα Σάββατα οι ευρωβουλευτές να είμαστε στις πατρίδες μας. Δεν υπήρξε δεύτερη συνάντηση.
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε όλους τους τόνους και σε όλους τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό είπαμε το ίδιο πράγμα, λέμε το ίδιο πράγμα με τις ίδιες λέξεις σε όλους τους συνομιλητές μας για να είμαστε σαφής και αυτός είναι και ο λόγος που ήξεραν εξαρχής ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταστεί εναντίον της συμφωνίας. Το ήξεραν όλοι.
Αναφερόμενη στην επίσκεψή των ευρωβουλευτών στα Σκόπια
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ.Ζάεφ και ο κ. Δημητρώφ έλειπαν, ήταν στην Αμερική. Κάναμε συναντήσεις πάρα πολλές και είδαμε την αναπληρώτρια πρωθυπουργό η οποία είναι και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αν οτιδήποτε άλλο είχε λεχτεί όπως περιγράφεται μέσα από θεωρίες συνωμοσίας θα είχα πάρει απάντηση. Εγώ μίλησα στη Βουλή της ΠΓΔΜ και εξήγησα γιατί θεωρώ ότι δεν είναι έτοιμοι να πάρουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και γιατί η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Είπα ότι στη χώρα μου, το κόμμα μου θα ψηφίσει εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών γιατί στη χώρα μου δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής εθνικότητας και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Δεν υπήρχε κανένας από τους βουλευτές του κ.Ζάεφ οι οποίοι να μου πούνε «εσείς άλλα λέγατε».
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ:  Είναι μια καθημερινότητα για ανθρώπους που κινούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συναντούν εκπροσώπους κυβερνήσεων, να συναντούν κορυφαίους πολιτικούς, να συναντούν επίτροπος, να συναντούν αντιπροέδρους της Κομισιόν. Είναι μια καθημερινότητα ειδικά όταν μάλιστα αυτή δεν έχει κανένα επίσημο περιεχόμενο, διαφορετικά κάθε μέρα θα έπρεπε να βγάζω το δεκάλογο των όσων συνάντησα και μίλησα μαζί τους. Δεν είχε ούτε επίσημο χαρακτήρα ούτε μυστικό χαρακτήρα.
Ερωτηθείσα αν θα αλλάξει κάτι στη στρατηγική της ΝΔ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ:  Η δική μας στρατηγική έχει να κάνει με το τι γίνεται στην Ελλάδα όχι με το τι γίνεται στα Σκόπια και είναι σαφές ότι στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αλαλούμ, μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία. Είναι απαράδεκτο και ως μήνυμα που στέλνουμε στο εξωτερικό ο μεν πρωθυπουργός να συγχαίρει τον κ. Ζάεφ γιατί ακολουθεί το δρόμο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο δε μικρός εταίρος που στηρίζει τον πρωθυπουργό να λεει ότι η συμφωνία δεν υπάρχει γιατί ακυρώθηκε από την αποχή των πολιτών. Είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε ότι έχουμε την απόλυτη ασυνεννοησία στα μείζονα πόσο μάλλον στα μικρότερα. Είναι εικόνα μιας κυβέρνησης ότι να ‘ναι, ότι θέλει, όπως τους έρθει. Αυτό το αλαλούμ πληγώνει τόσο πολύ τη χώρα και δεν μας αξίζει. Πρέπει οι πολίτες να πάρουν μια απόφαση αν θέλουν να συνεχίσουμε με αυτή την εικόνα, με αυτούς τους πολιτικούς ή αν θέλουμε να πάμε παρακάτω.

Comments are closed.