Παππάς: Το VAR θα συμβάλλει να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα

Βασιλειάδης: Σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Παππάς: «Το VAR θα κάνει το πιο λαοφιλές άθλημα ομορφότερο, θα συμβάλλει ώστε όλοι μας να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα»
• Γ. Βασιλειάδης: «Σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω τις σκιές που βάραιναν το άθλημα, προχωράμε, μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής, σε μια νέα εποχή»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα (κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital) για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» (VAR), παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη και του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Βαγγέλη Γραμμένου.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου και η αναβάθμιση της αξιοπιστίας του ποδοσφαιρικού προϊόντος μέσω του συστήματος Video Assistant Referee (VAR), δηλαδή της υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων με τη χρήση βίντεο. Το VAR είναι πλέον αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο από τη διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), η οποία έχει ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή του στα πρωταθλήματα.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Το έργο θα βοηθήσει το πιο λαοφιλές στη χώρα μας άθλημα να γίνει ακόμη ομορφότερο, θα συμβάλλει ώστε ο Έλληνας φίλαθλος να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνάδελφο Γιώργο Βασιλειάδη, τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής τον Στέλιο Ράλλη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, για την άψογη συνεργασία κατά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και -από εδώ πέρα- την εκτέλεση του έργου.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ποδοσφαίρου είναι κομμάτι της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, η οποία ακουμπά όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία φροντίζει να διαχέονται οι νέες τεχνολογίες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, με τρόπο δίκαιο».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σημείωσε: «Είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τις σκιές που βάραιναν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και προχωράμε, μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής, σε μια νέα εποχή. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Προχωράμε μπροστά και το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας. Είναι η αρχή ενός συνολικού πακέτου μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου για να υπάρχει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, χρηστή διαχείριση, απολογισμός και λογοδοσία. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίσαμε την πολιτική μας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, διότι τα προβλήματα είναι πολλά, σύνθετα και μεγάλα και οι βασικοί παράγοντες της ποδοσφαιρικής οικογένειας, απέναντι. Δεν θα κάνουμε, όμως, βήμα πίσω απέναντι στα σκοτεινά συστήματα του παρελθόντος».
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι που θέτουμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του δημοφιλέστερου αθλήματος. Το ποδόσφαιρο είναι ποιοτικό θέαμα και όχι αρένα. Με το VAR στο γήπεδο θα περιορίσουμε τα φαινόμενα διαμόρφωσης αποτελεσμάτων από λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συμβάλλουμε στην αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην αναβάθμισή του και στην καλλιέργεια κουλτούρας φιλάθλου».
Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, τόνισε: «Ένας από τους πολύ μεγάλους στρατηγικούς στόχους της Ομοσπονδίας γίνεται πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Στέλιο Ράλλη, με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία. Το σύστημα VAR δεν είναι απλά ένα σύστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ξεφύγεις από την καχυποψία. Μέσα από αυτό μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο. Σήμερα πρωταγωνιστής των γηπέδων είναι ο διαιτητής, αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της InDigital, Κώστας Ρούπτσος, σημείωσε: «Μιλάμε για ένα αμιγώς ψηφιακό έργο στο χώρο του αθλητισμού, ένα οριζόντιο έργο που αφορά όλα τα γήπεδα τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν με ένα Κέντρο Επιχειρήσεων και με μια μεγάλη κεντρική υποδομή. Αυτό καλούμαστε να το υλοποιήσουμε, για να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου πρωταθλήματος, μέσα σε δυο μήνες. Θα είναι πραγματικά ένα μικρό θαύμα, θα τα καταφέρουμε».
Ο Εκπρόσωπος της Medialuso, Fransisco Jose de la Fuente Ruz, ανέφερε: «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η εφαρμογή του VAR είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Comments are closed.