Η σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου

Οι νικητές και οι χαμένοι 

Αύξησαν τις έδρες τους τα ακροδεξιά κόμματα

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία, τα κόμματα των Πρασινών κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο χαρακτήρας κατεπείγοντος της κλιματικής αλλαγής αποδείχθηκε ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
Η άνοδος των Πρασίνων της Γερμανίας στο 20,9% είναι εμβληματική καθώς το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του από το 2014. Στη Γαλλία – μια από τις χώρες «κλειδία» για τη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου – , οι Πράσινοι είναι τρίτοι με 12%, ενώ σε Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10%. Σημαντικά ποσοστά αναμένεται να λάβουν και σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.

Πρωτιά για το ΕΛΚ αλλά με μειωμένη υποστήριξη
Καθώς, η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) και η κεντροαριστερά (S&D) έχουν μειώσει σημαντικά την εκπροσώπησή τους στο ευρωκοινοβούλιο, από 216 έδρες σε 180 έδρες και 185 σε 152 έδρες αντίστοιχα, οι Πράσινοι ενδέχεται να αναδειχθούν σε ρόλο ρυθμιστή ή ακόμα και να έχουν λόγο στη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου. Ενδεικτικό είναι δε ότι οι Πράσινοι έχουν αυξήσει τις έδρες τους από 52 σε 70.
Παρά την ήττα του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (22,4%) στη Γαλλία από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν (24,2%), η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) με την οποία είχε ανακοινώσει την σύμπραξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, αύξησε επίσης τις έδρες του κατά 36 (από 69 σε 105, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις).

Στους «χαμένους» οι Σοσιαλιστές
Με φωτεινή εξαίρεση την Ισπανία, όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, καθώς με καταμετρημένο το 85% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, αυξάνοντας την εκπροσώπησή του στο ευρωκοινοβούλιο κατά 4 έδρες, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε 38 έδρες.
Iσχυρότερο πλήγμα ήταν η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία (SPD) – που εκλέγει 96 έδρες στο ευρωοκοινοβούλιο – καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ κινδυνεύει να «σπάσει» το εθνικό συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Αγκελα Μέρκελ, αλλάζοντας σημαντικά τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία.

Αύξησαν τις έδρες τους τα ακροδεξιά κόμματα
Με τους Νάιτζελ Φάρατζ, Μαρίν Λεπέν και Ματέο Σαλβίνι να προηγούνται της κούρσας σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία, χώρες που τους αναλογούν 73, 74 και 73 έδρες του ευρωκοινοβουλίου αντίστοιχα, είναι εύλογο να παρατηρείται αύξηση του συνασπισμού των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρωβουλή
Αντιθέτως, θετική ήταν η μείωση του ποσοστού του ακροδεξιού Vox σε μόλις 6%, από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
Η συνένωση των ακροδεξιών δυνάμεων της Ευρώπης σε μια συμμαχία ήταν πρωτοβουλία του Ματέο Σαλβίνι. Μια πρωτοβουλία που ενσαρκώθηκε με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές υπό την κοινοβουλευτική ομάδα «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» μαζί με την Μαρίν Λεπέν και 9 άλλους ομοϊδεάτης τους. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εκπροσώπησής των από 36 έδρες το 2014 σε 55 – 57 έδρες.
Η σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου
Την τελευταία εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 17 χωρών και προσωρινών ή τελικών αποτελεσμάτων σε άλλες 10, ανακοίνωσε λίγο μετά τη 12:00 τα μεσάνυχτα ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ. Σε αυτές έχει ενσωματωθεί και η εκτίμηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 180 έδρες (σε σχέση με 173 στην πρώτη εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες 152 (από 147), οι Φιλελεύθεροι 105 (σε σχέση με 101), οι Πράσινοι 67 (σε σχέση με 71), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 61 (σε σχέση με 58), η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 57 (το ίδιο), η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 54 (από 56), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 38 (από 42), άλλα κόμματα 30 (σε σχέση με 37) και οι μη εγγεγραμένοι 7.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.