Οι τζακαράντες του Σεφέρη

… και πώς τα μοβ άνθη τους μάγεψαν προεκλογικά την πολιτικοδημοσιογραφική κοινότητα

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ που ξεκίνησε να μιλάει για το πανέμορφο δέντρο τζακαράντες με τα μοβ άνθη που συναντά κανείς σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας τώρα το καλοκαίρι… Μάλιστα ο δημοσιογράφος ανέβασε και μια φωτογραφία (μπροστά από την παλαιά Βουλή) στα social media την οποία κοινοποίησε στη συνέχεια στο Twitter του ο Αδωνης Γεωργιάδης γράφοντας, “Αυτό είναι το δέντρο τζακαράντα για το οποίο μιλάει από το πρωί ο Άρης Πορτοσάλτε καταπληκτικό! Ομορφιά”!

Εκτοτε εγινε κατι σαν talk of the town! Όλο και περισσότεροι στα ΜΜΕ ασχολούνται με τις εντυπωσιακές τζακαράντες της Αθήνας… Οπως για παράδειγμα η Πέπη Ραγκούση στα “ΝΕΑ” που θύμισε το ποίημα του Σεφέρη: “Οι τζακαραντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας / ρίχνουν γύρω στα πόδια τους ενα μενεξεδενιο χιόνι”. Σημειώνοντας μάλιστα η δημοσιογράφος “Και τι σύμπτωση! Η προτομή του νομπελίστα ποιητή μας βρίσκεται στην οδό Σέκερη, δίπλα σε μια τζακαράντα”!

Ενω καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: “Η τζακαραντα δεν ειναι δέντρο της ελληνικής χλωρίδας. Ειναι ενα απο τα είδη που ήρθαν στην πρωτεύουσα στα μεσα του 19ου αιώνα προκειμένου να δημιουργηθεί ο κήπος της Αμαλίας, αυτο που αργότερα εγινε ο Εθνικός Κήπος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ενα είδος φτέρης της Νότιας Αμερικής που έφτασε στη χώρα μας μέσω Νότιας Αφρικής και ανθίζει στο τέλος της άνοιξης”.

Comments are closed.