Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει σοβαρό τίμημα

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία

Κύριε Υπουργέ
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς
Κύριε Διοικητά της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου
Αγαπητά στελέχη
Βρίσκομαι στην Κύπρο για να τιμήσω, όπως θα ξέρετε, έναν άνθρωπο, έναν πολιτικό, έναν φίλο, που έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας. Τον Δημήτρη Χριστόφια. Που αγάπησε την Ελλάδα και την Κύπρο, και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επανένωση της πατρίδας του, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον μόνο τρόπο που μπορεί να λυθεί βιώσιμα το Κυπριακό: με την επανένωση της νήσου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο νησί και τρίτους εγγυητές.
Βρίσκομαι, όμως, με την αφορμή αυτή και εδώ κοντά σας και είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου να είμαι ξανά κοντά σας. Στο στρατόπεδό σας – στο στρατόπεδό μας – για να σας μεταφέρω τον ειλικρινή χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό της πατρίδας. Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που περάσανε, τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Κανένας από τους ήρωες, τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής κατοχής. Να σας βεβαιώσω ότι η πατρίδα θυμάται και θα θυμάται πάντα τα παιδιά της, τους ήρωες της, αυτούς που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους. Και να πω ότι και εσείς εδώ τιμάτε την πατρίδα μας. Ξέρετε γιατί είστε εδώ μακριά από τις οικογένειές σας. Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εκπροσωπείτε, εδώ στην Κύπρο, τη σταθερή αλληλεγγύη, τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εκπροσωπείτε και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ σε σας, γιατί στα δικά σας πρόσωπα σήμερα βλέπω όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, που υπηρετούν την πατρίδα. Και θέλω να ξέρετε ότι αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να υπηρετείς εδώ, τι σημαίνει να υπηρετείς στην «πρώτη γραμμή», είτε εδώ στην Κύπρο, είτε στο Ορμένιο ή στο Φαρμακονήσι ή σε κάθε ακριτική γωνιά της πατρίδας μας. Ξέρω, όμως, ότι εσείς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρνετε εις πέρας με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και με τον καλύτερο τρόπο φέρνετε εις πέρας την αποστολή σας και μάλιστα τη φέρνετε εις πέρας στο ακέραιο. Και γνωρίζω, επίσης, ότι η αποστολή σας αυτή δεν είναι εύκολη.
Σήμερα, σε μια ταραγμένη χρονική περίοδο, στη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή, οι προκλήσεις όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν πολλαπλασιασθεί.
Και η χώρα μας, όπως και η αδελφή μας Κύπρος, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίδεται το μήνυμα προς όλους ότι μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Και ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες. Και βεβαίως το τίμημα -πρέπει να το γνωρίζουν- θα είναι σοβαρό.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση, επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε μια χώρα της ειρήνης και του διαλόγου. Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως γνωρίζουμε από την ίδια μας την ιστορία.
Και το μήνυμα, λοιπόν, της σημερινής μου παρουσίας εδώ είναι ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τους πόρους της, να αξιοποιεί τον ενεργειακό της πλούτο εντός της ΑΟΖ της.
Και βεβαίως το μήνυμα είναι ότι θα στηρίξουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Λίγο πριν έρθω σήμερα εδώ, στην ΕΛΔΥΚ να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες και να απευθυνθώ σε όλους και σε όλες εσάς, στηρίζοντας την προσπάθεια και το έργο σας, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του. Αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου.
Θέλω να απευθυνθώ και να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση λέγοντας, πρώτον, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, μιλάει τη γλώσσα της λογικής, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και, δεύτερον, δεν μιλάει μόνος του, αλλά μιλάει έχοντας στο πλευρό του την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά έχοντας στο πλευρό του και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μία τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα- δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Και γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι, όπως προείπα, θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά τίμημα σοβαρό σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία που είμαι σήμερα εδώ στην Κύπρο, απευθυνόμενος στους Έλληνες οπλίτες και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας εδώ στη Κύπρο, να στείλω και ένα ακόμα μήνυμα που πρέπει να γνωρίζουν, πρέπει να γνωρίζουν καλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, αλλά και όλοι όσοι μας παρακολουθούν. Το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε – το γνωρίζω καλά αυτό- τον καλύτερο εαυτό σας κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, κρατώντας ψηλά τη σημαία της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια αλλά και την ειρήνη.
Γνωρίζετε ότι υπηρετείτε σε μια ιστορική φρουρά, σε μια ιστορική δύναμη και είμαι βέβαιος ότι η καθεμιά και ο καθένας από σας γνωρίζετε καλά τι σημαίνει αυτό.
Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου και η παρουσία σας εδώ είναι πολύ ουσιαστική. Πάνω από όλα, όμως, θέλω να σας πω ότι πέρα από το να εκπροσωπείτε την πατρίδα μας και να την υπερασπίζεστε, εκπροσωπείτε και υπηρετείτε πολύ σημαντικές αξίες, αυτές τις αξίες που πρεσβεύει η Ελλάδα. Αξίες όπως αυτή του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι αξίες που πρεσβεύει η πατρίδα μας διεθνώς – και εσείς εδώ τις εκπροσωπείτε.
Η ΕΛΔΥΚ είναι ταγμένη να υπερασπίζεται, εδώ στην Κύπρο, τις αξίες αυτές επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Και ασφαλώς, κύριο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, της ασφάλειας από εξωτερικές απειλές.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι – και θα είναι – αδιαπραγμάτευτες. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναμφίβολα, εσείς, όλοι, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, άντρες και γυναίκες, αποτελείτε την κινητήριο δύναμη και έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, που βαδίζει στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι πάντα ψηλά. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε όλοι εξαιρετικά υπερήφανοι για όλους και όλες εσάς. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό σας, για την αποτελεσματικότητά σας, για την αυταπάρνηση και τη διάθεση σας για προσφορά.
Για όλα αυτά λοιπόν, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους και όλες εσάς για το έργο σας, να σας συγχαρώ και την εν γένει παρουσία σας, διότι κάθε φορά που συναντώ προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, διαπιστώνω το υψηλό φρόνημα, το υψηλό ηθικό και την αποφασιστικότητα.
Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και να ξέρετε πάντα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία θα είναι δίπλα σας. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αντιπαρέλθουμε τα όποια προβλήματα, να εξασφαλίσουμε τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες για σας , ώστε να συνεχίζετε απερίσπαστες και απερίσπαστοι το πολύ σημαντικό σας έργο.
Να θυμάστε, λοιπόν, πάντα ποια είναι η σημαία την οποία υπερασπίζεστε εδώ, να θυμάστε πάντα ποιες είναι οι μεγάλες αξίες, τις οποίες εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε.
Να είστε καλά και καλή δύναμη.

Comments are closed.