Ένα χρόνο μετά το Μάτι δεν υπάρχει κανένας τρόπος άμεσης ενημέρωσης του κοινού

…σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραία φαινόμενα

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με το 112
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Είναι παράδοξο πως ένα χρόνο μετά το Μάτι δεν υπάρχει κανένας τρόπος άμεσης ενημέρωσης του κοινού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραία φαινόμενα, αυτό είναι τελείως παράδοξο. Δεν είναι μονάχα το 112, το 112 όντως έχει ξεκινήσει από το 2010 θα τελείωνε σε 5 χρόνια, έχουν περάσει σχεδόν 10 αλλά το σύστημα ενημέρωσης με μηνύματα sms και αυτό δεν λειτουργεί, το οποίο είναι λίγο διαφορετικό από το 112. Το 112 στέλνει ηχητικά μηνύματα τα οποία μπορούν να απευθύνονται και σε κινητά αλλά και σε σταθερά τηλέφωνα. Το σύστημα με τα γραπτά μηνύματα είναι πολύ πιο απλό, δηλαδή είναι σαν να περνάει ένα μεγάφωνο, βρίσκεται μια κολώνα κινητής τηλεφωνίας που στέλνει μηνύματα και όσα κινητά είναι στην περιοχή αυτή που βρίσκεται η κολώνα παίρνουν αυτό το μήνυμα. Δεν τίθεται δηλαδή θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, φανταστείτε το σαν ένα μεγάφωνο το οποίο λεει και όποιος είναι κοντά στο μεγάφωνο το ακούει και όποιος είναι μακριά δεν το ακούει. Αυτό το σύστημα δοκιμάστηκε ήδη από το καλοκαίρι του ’14 σε μια άσκηση πολιτικής προστασίας και από τότε δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Δεν είναι μονάχα το 112 που πρέπει να υλοποιηθεί γιατί προφανώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που διαβάζουν γραπτά μηνύματα, χρειάζεται η πληροφόρηση να βγαίνει με πολλούς τρόπους. Ένας είναι όπως το amber alert που βγαίνει στην τηλεόραση, το άλλο στο ραδιόφωνο, τα γραπτά μηνύματα, το 112, όλα αυτά πρέπει να δουλεύουνε. … Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν και είμαστε ένα χρόνο μετά το Μάτι.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Ελπίζω στη νέα πολιτική γραμματεία αυτό να υλοποιηθεί, μας λείπει ο μηχανισμός ειδοποίησης πρέπει να σκεφτούμε- και αυτή είναι η δουλειά της πολιτικής γραμματείας και των ειδικών στη διαχείριση κρίσεων- ποιος ειδοποιεί, για ποιους κινδύνους. Δηλαδή δεν ειδοποιούμε για το οτιδήποτε, υλοποιούμε για μεγάλες καταστροφές που ενδέχεται να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Η πολιτική προστασία χρειάζεται, δεν είναι απλώς ένα τηλεφωνικό κέντρο γιατι ουσιαστικά σε αυτό το επίπεδο λειτουργούσε αλλά είναι ένα κέντρο το οποίο κάνει συνολική διαχείριση της κρίσης. Αν αυτό γινόταν θα υπήρχε μέρες πριν αυτού του υδροστρόβιλου που έγινε επειδή υπήρχε πρόγνωση για ακραία φαινόμενα, θα υπήρχαν και οι κατάλληλες οδηγίες και ελπίζουμε τα κατάλληλα μηνύματα. Και το σύστημα sms να μη δούλευε αν υπήρχε η κουλτούρα στην πολιτική προστασία και τα είχαν σκεφτεί όλα αυτά τα πράγματα, πως γίνεται η έγκαιρη προειδοποίηση του κόσμου, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει σύνδεση ακόμα της πρόσληψης των καταστροφών με την Πολεοδομία. Δηλαδή οι παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές τις ανέχεται το κράτος ακριβώς επειδή πολλές φορές εξυπηρετούν, είναι beach bars, είναι στέγες που είναι δίπλα στη θάλασσα, πολύ πρόχειρες κατασκευές και τις ανέχεται το κράτος γιατί φέρνουνε χρήμα στην τοπική κοινωνία και επειδή το κράτος το ίδιο έχει πλήρη αδυναμία να κάνει τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Αν είχαμε σωστή διαχείριση της παράκτιας ζώνης το οποίο σημαίνει ότι θα δινόντουσαν άδειες αλλά το βασικό θέμα είναι ότι η αδειοδότηση η οποία υπάρχει είναι πάρα πολυ δύσκολη στο σημείο που οι περισσότεροι καταστηματάρχες ούτε καν πλέον πηγαίνουν στην Πολεοδομία, δεν ασχολούνται, στήνουν την παράγκα τους και δεν τους λεει κανένας τίποτα. Αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση και ακριβώς αυτό πληρώνουμε και μας στοιχίζει ζωές. Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε αυτή τη σύνδεσης της Πολεοδομίας με την πρόληψη, να καταλάβουμε ότι η πολεοδομία δεν είναι εκεί για να μαζεύει πρόστιμα μόνο. Η Πολεοδομία είναι εκεί πέρα για να μας προστατεύσει… Πρέπει να καταλάβουμε ότι και από πλευράς κράτους πρέπει να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Δεν μπορεί σε όλα ότι έχει να κάνει με την παράκτια ζώνη η Πολεοδομία να λεει όχι γιατί στο τέλος γίνονται όλα αυθαίρετα και ιδού τα αποτελέσματα.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Στα Χανιά υπάρχουνε παράγκες πάνω στην παραλία, μέσα στην πόλη των Χανίων, νυχτερινά κέντρα τα οποία έχουνε από ελενιτ επάνω και λαμαρίνα και τσίγκους και λειτουργούν σαν νυχτερινά κέντρα. Με οποιαδήποτε μεγάλη καταιγίδα ή σεισμό ή ακόμα και πολύ μικρό τσουνάμι θα σκοτωθούνε και θα πεθάνουν δεκάδες άνθρωποι και δεν κάνει κανένας απολύτως τίποτα γιατί υπάρχει αυτή η αδιαφορία και του δήμου αλλά το χειρότερο είναι ότι και οι ίδιοι έχουμε γίνει κυνικοί σαν άνθρωποι. Δεν έχουμε απαιτήσεις από το κράτος… Μας αξίζουν σαν πολίτες καλύτερα και πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από το κράτος και κυρίως από τους δήμους και τις περιφέρειες ότι σε θέματα ασφαλείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής. Σε θέματα ασφαλείας πρέπει να επιμένουμε και ζητούμε να μας προστατεύει το κράτος τουλάχιστον σε πράγματα τα οποία δεν έχουμε έλεγχο…
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Αυτό ισχύει, τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και πιο συχνά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι σαν κοινωνία να μετριάσουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ακολουθήσουμε αυτά που απαιτούνται από την Ελλάδα από τη Συνθήκη των Παρισίων για την μετρίαση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογία. Δεν είναι έτσι κάθε φορά που θα υπάρχει ένα ακραίο φαινόμενο θα σκοτώνονται ανθρώπινες ζωές!

Comments are closed.