Τζιτζικώστας για Χαλκιδική: Είναι η πρώτη φορά που τα υπουργεία αντέδρασαν με τέτοια ταχύτητα

Απόστολος Τζιτζικώστας

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας , μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Online» με τον Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Είμαστε τώρα στα Μουδανιά στο δημαρχείο, στο συντονιστικό κέντρο που έχουμε διαμορφώσει εδω για την κρίση όπου εχουμε συνάντηση και σύσκεψη για να δούμε το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι το βασικό ζήτημα στην Χαλκιδική. Έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται οι βλάβες και μπορώ να πω οτι είμαι αρκετά αισιόδοξος οτι σήμερα θα τελειώσει το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλο το πρώτο πόδι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας, και κάποιες περιοχές του δεύτερου ποδιού αλλά ήδη έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο μεγαλύτερο τμήμα του δεύτερου ποδιού και σημερα έως το απόγευμα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, θα έχουμε την αποκατάσταση και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Σε οτι αφορά τους δρόμους δεν υπάρχει απολύτως κανένα προβλημα, από την πρώτη στιγμή άλλωστε και πριν καν ξεκινήσει το φαινόμενο είχαμε ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας με 40 οχήματα, 100 άτομα προσωπικό. Ενώ μετά την κακοκαιρία βγάλαμε 15 κλιμάκια μηχανικών οι οποίοι κάνουν καταγραφές διαρκώς των ζημιών για να ακολουθήσει η αποκατάσταση και η αποζημίωση των πληγέντων.
Για την αποκατάσταση των ζημιών
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Οι ζημιές αποκαθίστανται σιγά-σιγά, το κράτος και μετά το πράσινο φως που έδωσε ο πρωθυπουργός για αποζημίωση των επιχειρήσεων θα προχωρήσει στην αποκατάσταση σύντομα. Είναι η πρώτη φόρα που ο κρατικός μηχανισμός και ιδιαιτέρα τα υπουργεία, αντέδρασαν με τέτοια ταχύτητα. Δηλαδή είδαμε υπουργούς να έρχονται στο σημείο λίγες ώρες μετά την καταστροφή. Και η συνεργασία φυσικά με την περιφέρεια, με τους δημους, με όλους τους φορείς, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία ήταν πολύ καλή.
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Εμείς οι περιφερειάρχες έχουμε ζητήσει από τις κυβερνήσεις διαχρονικά να αλλάξουμε το μοντέλο πολιτικής προστασίας. Δηλαδή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο πού θα είναι πολυ πιο ξεκάθαρες οι ευθύνες και θα προσαρμοστούμε στα νέα κλιματικά δεδομένα διοτι αυτο που ζήσαμε εδω στην Χαλκιδική εγώ προσωπικά επειδη ήμουν εδω δε το έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Ήταν μια τροπική καταιγίδα! Μη γελιόμαστε, το κλίμα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε τροπικό κλίμα. Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να διαμορφώσουμε νέα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων.
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Εδώ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και οι ζημιές που έγιναν όλες δεν ήταν από το νερό, ήταν από τον αέρα, επομένως θα πρέπει και οι δήμοι να είναι πιο προσεκτικοί τι άδειες δίνουνε, να ελέγχουν οι μηχανισμοί τους αυτά τα στέγαστρα κτλ γιατί προφανώς πλέον ζούμε σε μια νέα κατάσταση και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν και τροποποιήσεις στο νόμο για το τι θα επιτρέπεται να γίνεται και που. Πλέον μιλάμε για νέα δεδομένα. Εμείς θα κάνουμε προτάσεις στο κράτος γιατί φυσικά το κράτος έχει την κύρια ευθύνη… Πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, δεν είναι μόνο τα αυθαίρετα, είναι κι αυτά που έχουν άδεια εφόσον το κλίμα μας πηγαίνει σε τέτοιας έντασης «ανεμικές» καταστροφές θα πρέπει να προσαρμοστούν και η νομοθεσία.
Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν δυο μέρες τώρα ανοίγοντας δρόμους, βγάζοντας δέντρα που πέσανε και γενικά λειτουργώντας εξαιρετικά συντονισμένα. Και την Αστυνομία, και το Λιμενικό και φυσικά τους εθελοντές αλλά και τους εργαζόμενους των δήμων και φυσικά της περιφέρειας που ειναι εδω από την πρώτη στιγμή.

Comments are closed.