Γεροβασίλη: Έχουμε εντολή για δυναμική αντιπολίτευση

Συνέντευξη στα “Παραπολιτικά”

Ασκήσατε δριμεία κριτική στο νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επειδή ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί θεωρείτε αδικαιολόγητη την απόφαση του όταν ο ίδιος ο κ. Ανδρικόπουλος, συμμετέχοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δώσει το δικαίωμα στους πολιτικούς σας αντιπάλους να τον χαρακτηρίζουν «κομματάρχη» της Αριστεράς;
Έχει απαντηθεί το θέμα για την παρουσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αλλά και αντιστρατήγων σε πολιτικές συγκεντρώσεις, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ , που είχαμε και έντονα γεγονότα. Η παρουσία τους είχε να κάνει με το συντονισμό των μέτρων. Και ας μην αναφέρω πόσοι και ποιοι ήταν τη βραδιά των εκλογών στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Συνεπώς, η ΝΔ ψάχνει για προσχήματα.

Εμείς σεβαστήκαμε το ρόλο της ΕΛΑΣ και κρατήσαμε το 2015 για ένα χρόνο τον αρχηγό που είχε επιλεγεί επί κυβέρνησης Σαμαρά. Και στη συνέχεια είχαμε αρχηγό της ΕΛΑΣ που δεν ήταν πολιτικά διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν τρία χρόνια. Όταν παραιτήθηκε μετά το Μάτι, ανέλαβε ο υπαρχηγός.
Κάθε ευνομούμενη πολιτεία έχει όρους και κανόνες για το πότε και πώς γίνονται κρίσεις και με ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης. Αυτά συμβαίνουν στα σοβαρά κράτη. Δυστυχώς η ΝΔ μας πηγαίνει πίσω στον απολυταρχισμό.
-Ο Α. Τσίπρας, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε πως ο ελληνικός λαός μας «έδωσε εντολή» για μετασχηματισμό του κόμματος. Αυτό σημαίνει σαρωτικές αλλαγές παντού; Και σε πρόσωπα και σε δομές και σε λειτουργία;
Το εκλογικό αποτέλεσμα εδραιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κυρίαρχο πόλο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα. Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και το αποτέλεσμα στις κάλπες το επιβεβαιώνει. Βεβαίως και θα πρέπει να επικυρωθεί με μια μεγάλη καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας με νέα μέλη, με έμφαση στη νέα γενιά που μας εμπιστεύτηκε με ποσοστό 38%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδυναμώσει τις ρίζες του στην κοινωνία, θα αναβαπτιστεί στα κινήματα και τους αγώνες για καλύτερη ζωή, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων, που πετύχαμε μέχρι σήμερα, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, των αποκλεισμένων.
-Εσείς πού εντοπίζετε τα λάθη που έγιναν σε επίπεδο λειτουργίας και δράσης του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο;
Θα σας έλεγα ότι μερικές μόνο ημέρες προεκλογικής περιόδου δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτές που κρίνουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα επί προγραμματικών θέσεων. Κρύφτηκε, αφήνοντας να κάνουν τη δουλειά τα μιντιακά όργανα της πιο μαύρης αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας. Αλλά αυτά τώρα λίγη σημασία έχουν καθώς οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και η κυβερνητική πολιτική θα αποκαλύπτει διαρκώς την αλήθεια. Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα ασυνέπειας λόγων και έργων του κ.Μητσοτάκη.
Σε ό,τι μας αφορά, είναι γεγονός ότι κληθήκαμε και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης. Μιας Ελλάδας χρεοκοπημένης, διεθνώς αναξιόπιστης, με την ανεργία στο 28% και την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις, τις αντιθέσεις, τα όποια λάθη, να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
-Συμμερίζεστε την άποψη πως «είχαμε έναν αρχηγό» του 35% και ένα κόμμα με νοοτροπία του 3%;
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης του οποίου η αποδοχή στον κόσμο είναι μεγάλη και πέραν των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Αλέξη Τσίπρα καταφέραμε να λάβουμε δύο φορές την εμπιστοσύνη του λαού για να κυβερνήσουμε και σήμερα έχουμε εντολή για δυναμική αντιπολίτευση. Το γεγονός ότι ήμασταν ένα μικρό κόμμα χωρίς κυβερνητική εμπειρία δεν μας εμπόδισε να είμαστε η μακροβιότερη κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης. Φτάσαμε τη διαδρομή μέχρι το τέλος και μπορέσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι στο οποίο απέτυχαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στο πλαίσιο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε «ενιαία παράταξη» θα συζητούσατε το ενδεχόμενο «μετονομασίας» του κόμματος ή είστε αντίθετη σε κάθε αλλαγή ονόματος ή συμβόλων;
Βεβαίως και αποτελεί ανάγκη ο μετασχηματισμός του κόμματος για να ανταποκριθεί στην εντολή που έδωσε ο λαός με 32% στην κάλπη. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση. Βασικό για εμάς είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες της πλειονότητας του κόσμου, ο οποίος στην ελληνική κοινωνία είναι προοδευτικός. Να εκφράσουμε ακόμα και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, ή που απείχαν. Όσο για τα σύμβολα, έχουν κι αυτά τη δική τους σημασία και ιστορία.
-Το όνομα σας συμπεριλαμβάνεται στα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Αναφέρομαι στα σενάρια που σας φέρουν να είστε η επόμενη Γραμματέας της Κ.Ε. Τι απαντάτε;
Αυτές είναι διαδικασίες που αποφασίζονται στα συλλογικά όργανα. Ενημερωτικά, σας αναφέρω ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει ανοίξει καν.

Comments are closed.