Για να συνεχίσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια

Ο Μαυρίδης προειδοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εμείς οι φιλελεύθεροι λατρεύουμε τον καυγά. Είμαστε γεννημένοι για συγκρούσεις. Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν πέντε φιλελεύθεροι, είναι πιθανόν να εκπροσωπούν περισσότερες από έξι κινήσεις! Περιμέναμε πώς και πώς το πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης για να την «ξεσκίσουμε» στην κριτική. Δεν είμαστε αριστεροί. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα όμορφα και τακτοποιημένα. Και ξέρετε κάτι; Έτσι μας αρέσουμε!
Είναι δύο διαφορετικές σχολές, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο φιλελεύθερος είναι στην πραγματικότητα αλλεργικός στην εξουσία. Ακόμη κι όταν στην εξουσία βρίσκονται άλλοι φιλελεύθεροι! Ίσως γιατί ο κάθε ένας από τους φιλελεύθερους πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος πιο φιλελεύθερος από τον ίδιον και πιο ικανός να συντρίψει το κράτος εκ των… έσω!
Ο αριστερός, από την άλλη, θα στηρίξει τον σύντροφό του μέχρι το τέλος. Δέκα κομμουνιστές μπορούν να καταλάβουν τον κόσμο, ακριβώς επειδή ο ένας υπάρχει για τους άλλους εννέα. Ο αριστερός θα καλύψει το λάθος του συντρόφου του, σε αντίθεση με τον φιλελεύθερο που είναι ικανός να χρηματοδοτήσει έρευνα για να ανακαλύψει το τυχόν λάθος του ομοϊδεάτη του.
Έκανε λάθη η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Έκανε και θα κάνει πολλά περισσότερα! Στην Εδέμ δεν θα φτάσουν όλοι! Μπορεί να είναι άδικο, αλλά στον δρόμο θα υπάρξουν απώλειες και θυσίες. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα! Έτσι συνέβαινε πάντα, έτσι θα συμβαίνει και στο μέλλον.
Το θέμα είναι ότι μας έλειψε η… κριτική. Μας λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μέχρι χτες ήμασταν στα κάγκελα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο, ο ΣΥΡΙΖΑ το άλλο. Από τη μία λυπόμασταν που οι ενέργειες των αριστερών είχαν συνέπειες στη χώρα. Από την άλλη, όμως, χαιρόμασταν που είχαμε μια αιτιολογημένη αιτία για να βγάλουμε το μαχαίρι από το ζωνάρι!
Τις πρώτες ημέρες του Κυριάκου στην εξουσία «εντυπωσιαστήκαμε» από πράγματα που σε άλλες χώρες κάνουν οι κυβερνήσεις καθημερινά κι εδώ τα είχαμε ξεχάσει. Αλλά το πολύ το «κύριε ελέησον» το βαριέται, ως γνωστόν, και ο παπάς.

Τόσα χρόνια στα χαρακώματα με το μαχαίρι στα δόντια δεν ξεχνιούνται! Δεν μπορείς την μία ημέρα να καλείσαι να επιβιώσεις στο πεδίο της μάχης και την άλλη να κοιμάσαι ανέμελος σε ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια και με ανοικτά παράθυρα στο δωμάτιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Εδώ «φόρτωσαν» την αποφυλάκιση του mr Energa στη… ΝΔ. Για τη ΔΕΗ να μην το συζητήσουμε καλύτερα. Ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση την απαξιώνει για να την… πουλήσει!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να συνηθίσει σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση! Κι από την άλλη δεν πρέπει να περιμένει ότι εμείς οι φιλελεύθεροι θα αποκτήσουμε χαρακτηριστικά αριστερού και θα τρέχουμε κάθε φορά να σκεπάσουμε με τα κορμιά μας τα περιττώματα της εξουσίας. Ναι, αυτό δημιουργεί αυτόματα ένα μειονέκτημα για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και σε σύγκριση πάντα με την διακυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Κι αυτό το ήξεραν από πριν πάρουν την εξουσία. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Μπορεί οι φιλελεύθεροι να ζηλεύουμε τους αριστερούς για τον τρόπο που ο ένας στηρίζει τον άλλον, αλλά η προσπάθεια αυτοσυγκράτησης στην φυσική τάση της κριτικής ισοδυναμεί με το βγάλσιμο της πρίζας από ασθενή που βρίσκεται στην ζωή με μηχανική υποστήριξη.
Ποια είναι η θεραπεία; Η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να δίδει αναλυτικές εξηγήσεις για τις αποφάσεις της. Να αιτιολογούνται πλήρως οι επιλογές της. Κι ας μην αρέσουν όλες. Χρειάζεται όμως να μας κοιτούν στα μάτια και να μην νιώθουμε ότι έχουν κάτι να μας κρύψουν.
Πηγή liberal.gr

Comments are closed.