Ο Κυριάκος ξεμπλοκάρει άμεσα τα λεφτά για το Μάτι

Απελευθερώνονται τα 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό – Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ – Οσοι με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπείες και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή – Ποσό 20 εκατ. ευρώ διατίθεται για αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν – Πώς θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, μια ημέρα πριν την επέτειο της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και κίνηση απόδειξης ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής άμεσα μέτρα για το Μάτι και τους πυρόπληκτους.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων για το Μάτι, αλλά και μέτρα ανακούφισης τόσο των εγκαυματιών, όσο και των πυρόπληκτων της περιοχής που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ετσι θα γίνει πράξη η πολυπόθητη από τους κατοίκους αναβάθμιση της περιοχής με σχέδιο και υποδομές σύγχρονες, την ώρα που πριν από αυτό θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια τραγωδία.

Συγκεκριμένα οι άμεσες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για το Μάτι

Μέσα στον Αύγουστο:

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης

Στην εθνική τραγωδία που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρεται ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ποια είναι η κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:
1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.