Να φύγει αμέσως ο αμίαντος – Κίνδυνος καρκινογένεσης

Έρευνα του ΑΠΘ για Μάτι

Επιβαρυμένη από μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με το σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου, είναι η ευρύτερη περιοχή στο Μάτι Αττικής.

Επισήμανση των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας, που χρήζουν προτεραιότητας στη διαχείριση

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας για την «Επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Crome-Life: Μεσογειακό Δίκτυο Περιβάλλοντος και Υγείας», εντοπίστηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου.

Επίσης, διαπιστώθηκε διπλασιασμός της μέσης τιμής των επικίνδυνων για την υγεία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προβληματίζουν την ομάδα μελέτης, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει αύριο στους κατοίκους της περιοχής ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Στόχος μας ήταν να δούμε τη μακροχρόνια τοξικότητα του περιβάλλοντος. Πήραμε δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή. Αναλύσαμε τα δείγματα σε διαπιστευμένα εργαστήρια αναφοράς τριών διαφορετικών χωρών και έχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια μας, εφαρμόσαμε την πρότυπη μεθοδολογία για την εκτίμηση τοξικολογικού κινδύνου που έχει αναπτύξει το εργαστήριό μας τα τελευταία 10 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

· Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσον όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20%-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.

– Αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ίδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, γεγονός που καταδεικνύει τη διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.

– Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται άμεσα να γίνει:

·Ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος.

·Απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

·Αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο, είτε από άλλες πηγές). Διαχείριση του χώματος που θα απομακρυνθεί ως επικίνδυνο απόβλητο.
Πηγή: tovima.gr

Comments are closed.