Αποδεκατίζονται οι φάλαινες του Ατλαντικού

…έπειτα από συγκρούσεις τους με πλοία

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το 2% του συνολικού πληθυσμού των φαλαινών (Eubalaena glacialis) του βόρειου Ατλαντικού, που ήδη απειλούνται με αφανισμό, άφησε την τελευταία του πνοή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post. Οκτώ από τα μεγάλα κήτη εντοπίστηκαν νεκρά στα καναδικά νερά, μόνο μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, γεγονός που πανικοβάλλει τους επιστήμονες, καθώς έχουν απομείνει μόνο 400 φάλαινες του συγκεκριμένου είδους.
«Πρόκειται για ένα τρομακτικό γεγονός, που μας οδηγεί προς τον αφανισμό», δήλωσε η Ρετζίνα Ασμούτις Σίλβια, επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρείας Δελφινιών και Φαλαινών. «Η φάλαινα του βορείου Ατλαντικού είναι ένας γαλήνιος υπερήρωας, τον οποίο δυστυχώς τώρα χάνουμε».
Εξακολουθούν να πραγματοποιούνται έρευνες προκειμένου να βρεθούν τα αίτια θανάτου των όμορφων θηλαστικών, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι ειδικοί, οι θάνατοί τους προήλθαν έπειτα από συγκρούσεις με πλοία. Δυστυχώς, οι μισές από τις οκτώ φάλαινες που πέθαναν φέτος το καλοκαίρι, ήταν θηλυκές, σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σήμερα επιβιώνουν στα νερά του βόρειου Ατλαντικού μόνον εκατό θηλυκά. «Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πλέον βιώσιμη», επισημαίνει ο Φίλιπ Χάμιλτον, ερευνητής στο New England Acquarium, στη Βοστώνη. «Αν εξακολουθήσουν αυτοί οι ρυθμοί, μέσα σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν πλέον θηλυκά του είδους Eubalaena glacialis που να μπορούν να αναπαραχθούν. Ετσι, στην ουσία το είδος θα πρέπει να θεωρείται αφανισμένο».
Σε μια άλλη εξέλιξη, διασώθηκαν οι ηχογραφήσεις διάρκειας ενός έτους του τραγουδιού των φαλαινών Μπελούγκα, από τον Αρκτικό Κύκλο, όταν το πλήρωμα ενός σουηδικού παγοθραυστικού εντόπισε μια ερευνητική σημαδούρα πάνω σε ένα κομμάτι πάγου. Η επιστημονική ομάδα που ήλεγχε τις ηχητικές καταγραφές από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, στο Σαν Ντιέγκο, είχε απογοητευθεί ότι είχε χάσει διά παντός την ερευνητική σημαδούρα, όταν το σκάφος «Οντεν», που έπλεε στον απώτατο βορρά του Καναδά, πραγματοποίησε την αναπάντεχη διάσωσή της. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, από το 2013 ποντίζουν την ερευνητική σημαδούρα στο Στενό Μπάροου, στον καναδικό Αρκτικό, προκειμένου να ηχογραφήσουν τους εκεί ήχους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Πηγή Καθημερινή

Comments are closed.