Με διαδηλώσεις στη Μόσχα ξεκινά η τρίτη θητεία Πούτιν στο Κρεμλίνο

Διαδηλώσεις για ΠούτινΣε επαγρύπνηση βρίσκονται οι δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα, προετοιμαζόμενες για την πρώτη διαδήλωση στις οποίες έχει καλέσει η αντιπολίτευση ούτε ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης που «αποκατέστησε» τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Οι διαδηλώσεις, μετά τις καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, είναι δοκιμασία τόσο για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και -περισσότερο- για την ίδια την αντιπολίτευση και για το εάν μπορεί ακόμη να κινητοποιήσει τους Ρώσους στο βαθμό των προηγούμενων μηνών.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν κάλεσει σε διαδήλωση στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της Μόσχας, αλλά και σε κεντρικά σημεία άλλων ρωσικών πόλεων. Επί ποδός στη Μόσχα θα βρίσκονται περίπου 12.000 αστυνομικοί.

Σκηνικό των διαμαρτυριών είναι οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία αλλά και οι δηλώσεις των υποψηφίων που στέκονταν απέναντι στον Πούτιν που επέκριναν ανοικτά τη διεξαγωγή της διαδικασίας: Ενδεικτικά, ο κομμουνιστής υποψήφιος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ απέρριψε τη διαδικασία ως «απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών» ενώ ο υποψήφιος-μεγαλοεπιχειρηματίας Μικάιλ Πρόχοροφ, κάνοντας επίσης λόγο για ανέντιμες εκλογές, αναφέρθηκε σε παραβιάσεις τις εκλογικής διαδικασίας.

Αρκετές από τις καταγγελίες αφορούν τους υποτιθέμενους «ψηφοφόρους καρουζέλ» «τρενάκι» -που μεταφέρονται ομαδικά σε σειρά εκλογικών τμημάτων, και ψηφίζουν διαδοχικά για τον ίδιο υποψήφιο. Όπως αναφέρει το Reuters, στο ρωσικό διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί διάφορες τέτοιες καταγγελίες, με την «αμοιβή» μάλιστα να υποτίθεται πως ανέρχεται σε 2.000 ρούβλια (περίπου 50 ευρώ) για τέσσερις ψήφους στον Πούτιν.

«Σοβαρά προβλήματα» στις εκλογές διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ

O επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) Τονίνο Πίκουλα ανέφερε σε δήλωσή του πως διαπιστώθηκαν «σοβαρά προβλήματα» κατά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Οργανισμός κάλεσε σε «άμεση και ενδελεχή εξέταση» των καταγγελιών για νοθεία, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε περιστατικά όπως τα φερόμενα «τρενάκια ψηφοφόρων».

Ο Πίκουλα ανέφερε ωστόσο πως η εκλογή «διαδικασία κατέρρευσε στο σημείο της καταμέτρησης, κάτι που σημειώθηκε περίπου στο ένα τρίτο των εκλογικών τμημάτων που βρίσκονταν υπό παρατήρηση».
Πηγή in.gr

Comments are closed.