Επιχείρηση για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας

Επιχείρηση για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστώνΣε εξέλιξη βρίσκεται την Πέμπτη επιχείρηση για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερσυγκέντρωσης παράνομων μεταναστών -κυρίως- στην Αθήνα. Τις επόμενες ημέρες, ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα έχει στα χέρια του προτάσεις για συγκεκριμένους χώρους που θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης. Πάντως, μπαράζ αντιδράσεων εκδηλώνεται, ήδη, από δήμους ανά την Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει προτάσεις για χώρους, μέσα σε 10 ημέρες, όπως ζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είπε ο ίδιος: «Αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές». Σύμφωνα με τον κ. Περγαντά, τα πρώτα κέντρα θα αρχίσουν τη λειτουργίας τους πιλοτικά από την Αττική και «σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις».

Για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακό πανικό κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Βοΐου, σχολιάζοντας πληροφορίες που περιλαμβάνουν το στρατόπεδο Εράτυρας της Κοζάνης στο σχέδιο για κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τον δήμο, το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2006 και έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις. Παράλληλα, ο δήμος καταγγέλλει την κεντρική εξουσία για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να προκαλείται κοινωνική αναταραχή.

Πάντως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις για χώρους, σε επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα έχει δύο ακόμη κρίσιμες συναντήσεις, μία νέα με τοπικούς άρχοντες της Αττικής και μία με εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας (επιμελητήρια, συλλόγους, ομοσπονδίες κ.λπ.), προκειμένου να αναπτύξει εκ νέου τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επικεντρώσει την προσπάθειά του στην άρση των επιφυλάξεων, που διατυπώνονται εκ μέρους των τοπικών αρχών να δεχθούν στις περιφέρειές τους τα κέντρα, υπογραμμίζοντας πως δεν υφίσταται πρόβλημα εγκληματικότητας ή δημόσιας υγείας, καθώς οι μεν παράνομοι μετανάστατες με παραβατική συμπεριφορά θα εξακολουθήσουν να κρατούνται στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., οι δε άλλοι, που κρίνονται ύποπτοι φορείς νοσημάτων, θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Πηγή in.gr

Comments are closed.