Ζουμερό σκάνδαλο στο μεγαλύτερο χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ

Ζουμερό σκάνδαλο στο μεγαλύτερο χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ

Οι ιδρυτές του Trinity Broadcasting Network, του τηλεοπτικού δικτύου που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τηλε-ευαγγελιστές της Αμερικής, κατηγορούνται ότι ροκάνισαν εκατομμύρια δολάρια του υποτίθεται «μη κερδοσκοπικού» οργανισμού σε ιδιωτικά τζετ, ακριβά αυτοκίνητα, επαύλεις και άλλα εξαιρετικά πολυτελή… αγαθά του Θεού.

Πολ και Τζαν ΚράουτςΌπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του ο Independent, τις λεπτομέρειες του σκανδάλου φέρνει στο φως η δικαστική διαμάχη δύο πρώην εργαζομένων με το τηλεοπτικό δίκτυο. Οι χαρισματικοί ιδρυτές του δικτύου, το ζευγάρι Πολ και Τζαν Κράουτς κατηγορούνται ότι σπατάλησαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια τροφοδοτώντας τον χλιδάτο τρόπο ζωής τους.

Αποκαλύπτεται ότι το δίκτυο που χρηματοδοτείται από τις μικρές δωρεές των εύπιστων και καλοπροαίρετων τηλεθεατών του, ξόδεψε 58 εκατ. δολ. σε ιδιωτικά τζετ, αλλά και 100 χιλιάδες δολάρια σε ένα τροχόσπιτο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στέγη για τα σκυλάκια «σαλονιού» της κ. Κράουτς.

Επιπλέον, το TBN αγόρασε 13 πολυτελείς ιδιοκτησίες σε διάσπαρτες τοποθεσίες όπως το Νιούπορτ Μπιτς, η Φλόριντα και το Νάσβιλ ενώ παρέχει στα ανώτερα στελέχη του πανάκριβες Bentleys και τζιπ για τις μετακινήσεις τους καθώς και λογαριασμούς εξόδων για τα γεύματα τους ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι τις συγκεκριμένες κατηγορίες –τις οποίες εκπρόσωπος του δικτύου χαρακτήρισε απολύτως κατασκευασμένες– τις κάνει η Μπρίτανι Κόπερ, η οποία είναι εγγονή των Πολ και Τζαν Κράουτς. 

Η Κόπερ είχε διοριστεί διευθύντρια οικονομικών του δικτύου τον περασμένο Ιούλιο αλλά αναγκάστηκε να φύγει όταν, όπως υποστηρίζει, προσπάθησε να αποκαλύψει τις παρανομίες που ανακάλυψε.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί τον θείο της Μάθιου Κράουτς, επίσης μέλος του Δ.Σ. του δικτύου, ότι έκανε έναν ξεκάθαρα απειλητικό υπαινιγμό φέρνοντας πιστόλι σε ένα μίτινγκ καθώς και τον δικηγόρο που εκπροσωπούσε το δίκτυο Ντέιβιντ Λόε για σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα, η 26χρονη ισχυρίστηκε ότι ο Λόε την χαστούκισε στα οπίσθια, της έκανε ανήθικες προτάσεις, έκανε επανειλημμένα σχόλια για την εγχείρηση αυξητικής στήθους της, ενώ σε μία περίπτωση που συζητούσαν την υπόθεση των οικονομικών του TBN, της χούφτωσε τα στήθη «για να δει αν ήταν αληθινά».

Αναπόφευκτα, η υπόθεση έχει στρέψει τα φώτα στο τηλεοπτικό δίκτυο Trinity Broadcasting Network το οποίο παράγει προγράμματα που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει στην ιδιοκτησία του και ένα χριστιανικό θεματικό πάρκο στο Ορλάντο της Φλόριντα. Οι κεντρικές του κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Νότια Καλιφόρνια και είναι τόσο κιτς που μοιάζουν με ξενοδοχείο-καζίνο του Λας Βέγκας. 

Ένα τυπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα – μαραθώνιος κηρύγματος και δωρεών του περασμένου Μαρτίου έδειχνε ένα τηλε-ευαγγελιστή να προτρέπει τους τηλεθεατές να ουρλιάξουν «Μη φοβού!» τρεις φορές, να μετρήσουν αντίστροφα από το 10 και να τρέξουν στο τηλέφωνο για τις δωρεές. Ως αντάλλαγμα υποσχέθηκε ότι θα δεχθούν ένα θαύμα από τον Θεό «περίπου την ίδια ώρα αύριο». Όπως είχε μεταδώσει το Associated Press, σε δευτερόλεπτα και οι 200 τηλεφωνικές γραμμές μιλούσαν.

Comments are closed.