«ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ HINDU KUSH» στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

«ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ HINDU KUSH» στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ «Οι Νύμφες του Hindu Kush» σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου, είναι υποψήφιο για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Sichuan TV Festival (Gold Panda Awards) της Κίνας, ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλες κινηματογραφικές διοργανώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011, το Mumbai Film Festival στην Ινδία το 2011, το Greek Film Festival Sydney 2011 στην Αυστραλία, το Asiatica Film Festival 2011 στη Ρώμη και το International Festival of Audiovisual Programs (FIPA) 2012 στη Γαλλία.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε τρία διεθνή φεστιβάλ, το Göttingen International Ethnographic Film Festival και το International Frauen Film Festival Cologne στη Γερμανία, καθώς και στο ETHNOCINECA Ethnographic & Documentary Film Festival Vienna στην Αυστρία.

Η ταινία, μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και της MODIANO με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται στις δυνατές και ελεύθερες γυναίκες της αρχαίας φυλής των Καλάσα που ζουν στις κοιλάδες του Ινδικού Καύκασου στο Πακιστάν. Στην περιοχή ζουν 4.000 Καλάσα, μια αρχέγονη φυλή που πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά, η οποία έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της ανάμεσα σε 165 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Οι γυναίκες Καλάσα είναι δυνατές, αξιαγάπητες και ελεύθερες. Η Σαμίμ είναι η πρώτη κοπέλα που κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Το όνειρό της είναι να δουλέψει με τον Αθανάσιο Λερούνη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» που οργανώνει αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά έργα στην περιοχή και να βοηθήσει την φυλή της όσο μπορεί. Ξαφνικά οι Ταλιμπάν απάγουν τον Λερούνη.  Η απαγωγή του γεμίζει φόβο και ανασφάλεια τους Καλάσα.

Comments are closed.