«Πολιτικός σεισμός» στην Ελλάδα, λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Για “πολιτικό σεισμό” στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και επισημαίνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα τιμωρήθηκαν, ενώ στη χώρα εγκυμονεί κίνδυνος ακυβερνησίας.
Για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο γίνεται ειδική αναφορά απ΄όλα τα ξένα μέσα.
“Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών”, γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation υπογραμμίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Για τη γερμανική Handelsblatt, ο τίτλος είναι ενδεικτικός: “Εξτρεμιστές στο κοινοβούλιο της Αθήνας- πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας”.
Το Reuters τονίζει πως, “οι Ελληνες, εξοργισμένοι με την οικονομική κατάσταση, εγκαταλείπουν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης”.
“Τεράστεις απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού”, υποστηρίζει το BBC επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας.
Για τις “δραματικές απώλειες” των δύο μεγάλων κομμάτων κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Κακός ελληνικός οιωνός- το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα”, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα και σημειώνει ότι τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν.
“Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς” γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει στο site του το περιοδικό Der Spiegel.
Για την γερμανική έκδοση των Financial Times, “Νεοναζί μπαίνουν στο κοινοβούλιο. Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες”.
“Οι Ελληνες τιμωρούν τους ευρωμεταρρυθμιστές” είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Bild.
“Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός , ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην είσοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως δεν υπάρχει προφανής κυρίαρχος και κανένας από τα τρία πρώτα κόμματα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία.
Μίνα Αγγελίνη
Πηγή protothema.gr