«Συζητούμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι τους στόχους» του μνημονίου λέει το Βερολίνο

«Συζητούμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι τους στόχους» του μνημονίου λέει το ΒερολίνοΠρώτη αντίδραση μετά τις κάλπες

Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί θεμελιώδεις αλλαγές στο ελληνικό μνημόνιο, αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρονοδιάγραμμα: «Θα μπορούσα να φανταστώ να συζητούμε ξανά τους χρονικούς ορίζοντες του προγράμματος» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε λίγο μετά το κλείσιμο της ελληνικής κάλπης.

Μιλώντας στο ARD, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να παρακαμφεί η οδός των μεταρρυθμίσεων».

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, συνέχισε ο Βέστερβελε ειδάλλως θα υπήρχαν προβλήματα «με άλλες χώρες που λαμβάνουν στήριξη και τηρούν τους όρους των προγραμμάτων τους».

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει και να συνεχίσει στην Ευρωζώνη, αλλά η απόφαση είναι των Ελλήνων και κανείς δεν μπορεί να τους κρατήσει παρά τη θέλησή τους» τόνισε ο Βέστερβελε.

Σουλτς: «Βάση της στήριξης η τήρηση των συμφωνιών»

Υπέρ του σχηματισμού στην Ελλάδα μιας κυβέρνησης η οποία θα τηρήσει τις συμφωνίες τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο ίδιο κανάλι λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» από τις ελληνικές εκλογές.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, αλλά διευκρίνισε ότι «η αλληλεγγύη αυτή προσφέρεται στη βάση κάποιων συμφωνιών και, αν κάποιος λέει ότι θέλει να καταργήσει αυτή τη βάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει και η προσφορά αυτής της βοήθειας».

«Και πρέπει να δώσουμε κάτι στους Έλληνες» τόνισε ο κ. Σουλτς, για να καταλήξει λέγοντας ότι κατά τη δική του εκτίμηση, ο κ. Τσίπρας αφήνει μια μικρή πόρτα ανοιχτή, καθώς λέει «θέλω νέα συμφωνία», ενώ στην πραγματικότητα θέλει διευκολύνσεις.
Πηγή in.gr

Comments are closed.