Στον… αυτόματο έχει αφήσει ο Ψυχάρης τον ΔΟΛ

Σταύρος Ψυχάρης

Κάτι η παρατεταμένη εκλογική περίοδος, κάτι η είσοδος του καλοκαιριού, κάτι η παραδοσιακή αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων στον ΔΟΛ έχει – σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαγαζιά – δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαίτερα ήρεμο κλίμα στη Μιχαλακοπούλου. Τελευταία κυκλοφορούν διάφορες φήμες για γκρίνιες ειδικά στο ΒΗΜΑ εξαιτίας της κυκλοφοριακής καθίζησης της ναυαρχίδας του Συγκροτήματος.

Πράγματι οι απόλυτοι αριθμοί (κυκλοφορία- επισκεψιμότητα) αλλά και το επίπεδο παρέμβασης τόσο της εφημερίδας όσο και του site της έχουν υποχωρήσει αξιοσημείωτα. Πολλοί μάλιστα λένε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο θα είναι αυτό που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται «μη αναστρέψιμη κατάσταση». Παρόλα αυτά αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι η «αδιαφορία». Όπως μαθαίνουμε ο Στ. Ψυχάρης εδώ και πολύ καιρό έχει σταματήσει να ασχολείται με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λειτουργία των εντύπων και των sites. Φυσικά εξακολουθεί να καθορίζει την κεντρική πολιτική γραμμή, αλλά ως εκεί. Δεν ασχολείται με τι γράφεται στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα sites, την εικόνα τους, τις κυκλοφορίες, τις αναγνωσιμότητες, τις επισκεψιμότητες κλπ. Ετσι από τη στιγμή που δεν ασκεί καμία πίεση προς τα κάτω, όλη η πυραμίδα παραμένει ανενεργή.

Η εικόνα που φθάνει από τη Μιχαλακοπούλου είναι η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος, δηλαδή «αδιαφορία»! Πολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι και οι δύο εφημερίδες του ΔΟΛ (ΒΗΜΑ- ΝΕΑ) εμφανίζουν σημαντικές απώλειες στην κυκλοφορία τους, και ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των τμημάτων τους, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση προκειμένου να τεθούν αυτά τα ζητήματα και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους εργαζομένους και τους προϊσταμένους για την βελτίωση των εφημερίδων και των sites. Το μόνο που γίνεται με ευλάβεια, είναι η τυπική σύσκεψη κάθε μέρα ανάμεσα στους αρχισυντάκτες οι οποίοι στη συνέχεια μοιράζουν τα θέματα στους συντάκτες των τμημάτων τους. Κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να συζητήσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες στη λογική «Γιατί να τα σκαλίζουμε… Καλά είμαστε, ας βγει και αυτός ο μήνας και βλέπουμε»!

Η μόνη ουσιαστική μεταβολή που υπήρξε τον τελευταίο χρόνο ήταν η αλλαγή στο BHMAgazino με την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Παύλο Παπαδόπουλο που άλλαξε ριζικά την θεματολογία και τη λογική του περιοδικού, αλλά όπως μας είπαν με δεδομένο ότι το περιοδικό βρίσκεται μόνο στην ακριβή έκδοση της εφημερίδας δεν είναι ακόμη ορατά τα επίπεδα της αποδοχής ή όχι αυτών των αλλαγών τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από την διαφημιστική αγορά. Μάλιστα μάθαμε ότι στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις. Η μια είναι να ξαναμπεί το magazino στην φτηνή έκδοση και η άλλη η εντελώς αντίθετη. Να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει ένθετο εντός της εφημερίδας και κάτι ανάλογο να γίνει και με τα υπόλοιπα περιοδικά του Βήματος.

Εκεί που πράγματι υπάρχει ένας ηλεκτρισμός είναι ανάμεσα σε ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΟΛ που προσπαθεί το καθένα από αυτά να διατηρήσει τα κεκτημένα του ή και να τα αυξήσει αν είναι εφικτό. Έτσι παρατηρούνται κόντρες στο εσωτερικό του οργανισμού και η διαρροή «παραπολιτικών» σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ του ενός για τον άλλο.

Όσον αφορά στον Στ. Ψυχάρη η στάση του αλλά και το αν και τι θα πράξει στο κοντινό μέλλον στον ΔΟΛ παραμένει μυστήριο. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για το τι θέλει να κάνει με τον Οργανισμό. Προφανώς κεντρικό ρόλο θα παίξει και το αν θα καταφέρει να πάρει κάποιο δάνειο το οποίο να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού για τα επόμενα 1-2 χρόνια ή αν θα βρει κάποιον συμπαίκτη. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για αλλαγές, κυρίως σε πρόσωπα που θέλει να κάνει ο Στ. Ψυχάρης σε διάφορους τομείς του Οργανισμού, των εφημερίδων και των sites καθώς και για νέες σκέψεις για το κλείσιμο περιοδικών που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα. Όμως όλα αυτά είναι συζητήσεις και σκέψεις από αυτές που στο ΔΟΛ γίνονται μόνιμα και τις περισσότερες φορές παραμένουν συζητήσεις.

Comments are closed.