Πρώτες εντυπώσεις από τις Προγραμματικές Θέσεις της ΕΡΤ για τη νέα τηλεοπτική χρονιά

κτίριο ερτ

email αναγνώστη

Γράφει: ο Σοχοβίτης

Αύριο, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ1. Με αφορμή λοιπόν αυτή την έναρξη, θα επιχειρήσω να καταγράψω τα βασικά συστατικά του καθώς και το βαθμό «φρεσκάδας» του φετινού τηλεοπτικού προϊόντος της δημόσιας τηλεόρασης έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σιγά-σιγά και το οποίο ευελπιστεί-εν μέσω της μόνιμης πλέον κρίσης – να αποτελέσει μια ζεστή συντροφιά για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

ΝΕΤ: Ο Βασιλιάς παραμένει στο θρόνο του

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κανείς μελετώντας το νέο πρόγραμμα της ΝΕΤ είναι η καθολική και εξόφθαλμη έμφαση που έχει δοθεί στην ενημερωτική συχνότητα ώστε αυτή να αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά το βαρύ πυροβολικό της δημόσιας τηλεόρασης. Αρκετοί είναι αυτοί στην Αγία Παρασκευή που «υπερηφανεύονται» ότι το κανάλι της ΝΕΤ διαθέτει πλέον ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμό των ζωντανών προγραμμάτων.

Η αφύπνιση των τηλεθεατών γίνεται με την καθημερινή πρωινή ενημερωτική ζώνη 06:00 με 12:00 το μεσημέρι με τρεις εκπομπές (την πετσοκομμένη και αξημέρωτη πλέον Πρωινή Ενημέρωση, την ΝΕΤ στα γεγονότα και το Συμβαίνει Τώρα) η οποία θα δίνει τη σκυτάλη στην καθημερινή απογευματινή ζώνη ψυχαγωγίας και πολιτιστικών θεμάτων από τις 13:00 έως τις 20:00 το απόγευμα με τρεις επίσης εκπομπές (Μένουμε Ελλάδα; και δυο ακόμη οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, με συμμετοχή μάλλον και της εκπαιδευόμενης Ανθής Ζαλαγκούδη). Το ζωντανό πρόγραμμα συνεχίζεται με την καθημερινή ωριαία αθλητική ενημέρωση πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων για το οποίο ακόμη εκκρεμεί η απόφαση για το πρόσωπο που θα το αναλάβει. Το μπουκέτο των ζωντανών προγραμμάτων ολοκληρώνεται με τις βραδινές εβδομαδιαίες ενημερωτικές εκπομπές που θα προβάλλονται στις 23:00 ( το «Νetweek» με την Έλλη Στάη τη Δευτέρα , με ερωτηματικό πάντως για το αν θα συνεχισθεί, το «Ζοοm» με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου τη Τρίτη, το «Πέμπτη Βράδυ x 2» με τον Γιάννη Πολίτη και την Πηνελόπη Γαβρά και το «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» με νέους πλέον παρουσιαστές). Συνεχίζονται επίσης οι εκπομπές «Εξάντας», «Στα Άκρα», «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια», «οι 27 της Ευρώπης», η «Μηχανή του Χρόνου» και οι «Ανταποκριτές».

Στον τομέα των αθλητικών προγραμμάτων, το μενού περιλαμβάνει εκτός της νέας καθημερινής αθλητικής εκπομπής και της παραδοσιακής- πλην ξεπεσμένης- Αθλητικής Κυριακής, τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Champions League τις Τετάρτες καθώς και τους αγώνες μπάσκετ για το Euroleague και την Α1.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η παρατήρηση πως η ΝΕΤ διαθέτει , ή καλύτερα θα διαθέτει όταν ξεκινήσουν όλες οι εκπομπές, ένα πλήρες και «φρεσκότατο» πρόγραμμα, δείχνει να υποστηρίζεται και στην πράξη. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσει κανείς ότι η πληρότητα αυτή σε ζωντανό πρόγραμμα, οφείλεται κατά βάση στην προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης να χωρέσει όλα τα πρόσωπα που προσλήφθηκαν μαζικά το τελευταίο διάστημα με ειδικές συμβάσεις και ειδικά μισθολόγια, έτσι ώστε να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες με τη μοιρασιά.

Ένα από τα μεγάλα, ωστόσο, στοιχήματα της νέας τηλεοπτικής σεζόν για την ΝΕΤ αποτελούν τα πολυδιαφημιζόμενα ξένα σήριαλ του BBC (Upstairs-Downstairs, Call the Midwife, Parade’s End), του ITV (Downton Abbey) και το δανέζικο Borgen: Συνομωσίες Εξουσίας , τα οποία καλούνται να ανταγωνιστούν τα τούρκικα σήριαλ από τη μια και τα υπόλοιπα ξένα σήριαλ των ιδιωτικών και συνδρομητικών καναλιών. Ένα στοίχημα το οποίο έχει βάλει πρώτα απ’όλα η ίδια η ΕΡΤ με τον εαυτό της αν κρίνουμε από το καθημερινό αδιάκοπο, σε βαθμό αφασίας, προωθητικό βομβαρδισμό που προηγήθηκε και ο οποίος θέτει το μεγάλο ερώτημα για το αν τόσες πολλές σειρές εποχής θα αφήσουν όντως εποχή όπως ισχυρίζεται το σποτ ή αν θα κριθούν τελικά «εποχιακές» ή «εκτός εποχής» από το τηλεοπτικό κοινό. Η αγωνία για τη Διοίκηση της ΕΡΤ για τα πρώτα ποσοστά τηλεθέασης είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη. Να σημειώσουμε τέλος ότι για τις σειρές αυτές , οι εγκριτικές αποφάσεις με το κόστος δεν έχουν ανέβει ποτέ στη Διαύγεια.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το νέο πρόγραμμα της ΝΕΤ εμπίπτει εύκολα στην κατηγορία «Άρτος και Θεάματα» με κύρια χαρακτηριστικά την πλήρως ελεγχόμενη ενημέρωση και τα ανώδυνα ,στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υπόλοιπα προγράμματα που την πλαισιώνουν.

ΕΤ-1: Εμπλουτισμός είπατε;

Στην απαντητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στις κατηγορίες του Σύριζα για την επικείμενη μετατροπή τμήματος των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη σε κέντρο κράτησης μεταναστών ή σε άσυλο μεταναστών όπως επιθυμεί ο ίδιος να το αποκαλεί, υπάρχει η εξής τοποθέτηση του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΡΤ: «Ως τομεάρχης ΜΜΕ στην αντιπολίτευση, είχα επιμείνει στην ανάγκη να διατηρηθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Κατεχάκη καθώς επίσης να συνεχίσει να μεταδίδεται- και μάλιστα εμπλουτισμένο – το πρόγραμμα της ΕΤ1. Και τα δύο υλοποιούνται. Τα κτήρια που θα παραχωρηθούν περιέχουν εγκαταστάσεις που ελάχιστα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η δε επικείμενη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα τα καταστήσει ουσιαστικά ανενεργά»

Η λέξη κλειδί όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι αυτό το και μάλιστα εμπλουτισμένο. Πραγματικά θα άξιζε μια πληρέστερη ερμηνεία του όρου εμπλουτισμένο από την πλευρά του. Αναρωτιέμαι αλήθεια, είναι εμπλουτισμένο επειδή στην ΕΤ-1 θα μεταδίδονται αφιερώματα μαμούθ τύπου «Καταστροφή της Σμύρνης», «Δεκαετίας του 40», «Γιατί Φτώχεια;» τα οποία θα αποτελούνται κατά κύριο λόγο από σχετικές σε περιεχόμενο σειρές σε πολλοστή επανάληψη και οι οποίες απλά θα αμπαλάρονται με κάποιους προλόγους και θα βαφτίζονται ως νέο πρόγραμμα; Είναι εμπλουτισμένο επειδή θα αξιοποιηθεί στο έπακρο το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και ιδίως εκείνου που δε προϋποθέτει καν συγγενικά δικαιώματα προς πληρωμή; Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα να μετονομασθεί η ΕΤ-1 σε κάτι άλλο, ίσως για παράδειγμα σε «ΑΕΤ-1, Αρχειακή Ελληνική Τηλεόραση» ή να διατηρήσει μεν το brandname της αλλά με άλλη ερμηνεία «ΕΤ-1, Επετειακή Τηλεόραση»;

Και συνεχίζω. Είναι μήπως εμπλουτισμένο επειδή οι προσλήψεις και οι τοποθετήσεις τόσων ειδικών συμβούλων και συντονιστών προγράμματος έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του εμπλουτισμού; Πάντως πρόκειται για μνημειώδες κατόρθωμα όπως και να έχει. Μέλος Δ.Σ με αρμοδιότητα το συντονισμό του προγράμματος, Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, Διευθύντρια Προγράμματος, Σύμβουλος Προγράμματος, Συντονιστής Προγράμματος και ούτε μια καινούρια παραγωγή στο πρόγραμμα της ΕΤ-1! Μόνο κάποια επεισόδια που έχουν απομείνει από περσινές παραγωγές, και ορισμένα άλλα νέα προγράμματα (όπως μισθωμένα ντοκιμαντέρ) τα οποία και αυτά έχουν εγκριθεί από τη προηγούμενη διοίκηση. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι οι όποιες νέες παραγωγές που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της απόφασης από το προηγούμενο Δ.Σ, θεωρούνται πλέον «ανενεργές», ενώ και οι όποιες προτάσεις που είχαν υποβληθεί κατά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέα τηλεοπτικά προγράμματα και η οποία έληξε το Μάρτιο του 2012 δεν έχουν καν εξετασθεί. Με άλλα λόγια, είναι τόσο θαυμαστή η συνέχεια των πραγμάτων στην ΕΡΤ, που καθιστά τη τύχη του νέου προγράμματος της ΕΤ-1 μονίμως αγνοούμενη..

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαιότητας που δίνει η νέα διοίκηση στο πρόγραμμα της ΕΤ-1, είναι και το «Ουράνιο Τόξο», της μοναδικής ελληνικής παιδικής εκπομπής της τηλεόρασης. Και ενώ η ανταπόκριση του κοινού με τη μορφή δηλώσεων συμμετοχής και εισερχόμενης αλληλογραφίας παραμένει αμείωτη, το «εξωπραγματικό» κόστος της εσωτερικής παραγωγής (πληροφορίες κάνουν λόγο για το αστρονομικό πόσο των 20€ ανά επεισόδιο) μάλλον το καθιστούν απαγορευτικό στο πλαίσιο της λιτότητας και των περικοπών..

Συμπερασματικά: Ενημέρωση ϋberalles

Εν κατακλείδι, αν και δε καταφέρνω να αποκωδικοποιήσω πλήρως τη ρήση του κυρίου Κεδίκογλου για τον εμπλουτισμό της ΕΤ1 είμαι παρόλα αυτά σε θέση να συμπεράνω το εξής: Μπορεί η πολιτική Μόσιαλου για συρρίκνωση της ΕΡΤ να μην μακροημέρευσε λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που συνάντησε, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του ίδιου του κυρίου Κεδίκογλου, είναι ωστόσο ακόμη ενεργή, αλλά με κάπως διαφορετική εφαρμοστική πρακτική. Ναι μεν δε μπαίνει λουκέτο στην ΕΤ-1, αλλά αυτό δεν απαγορεύει σε τίποτα τη συντεταγμένη απαξίωση και παρακμή της. Εξάλλου, οι απώλειες στα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, οι γενικότερες περικοπές και παραχωρήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές οι οποίες ζητούνται και εφαρμόζονται πιστά από τη διοίκηση της ΕΡΤ , η μέγιστη ανάγκη για περιχαράκωση της ενημέρωσης και η έλλειψη- σε γενικό τακτικό και όχι σε ειδικό έκτακτο- προσωπικό, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για τον περίφημο εμπλουτισμό του προγράμματος (και ιδίως του εναλλακτικού, του διαφορετικού λέω εγώ τώρα). Εκτός κι αν ο κύριος Κεδίκογλου μπέρδεψε τις συχνότητες και αναφερόταν στον εblueτισμό της ενημέρωσης στη ΝΕΤ, όποτε σε αυτή την περίπτωση εγώ πάω πάσο..

Πηγή:soxovitis.wordpress.com

Comments are closed.