Η ΕΡΤ στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Η ΕΡΤ στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Δύο φωτογραφικές εκθέσεις με σπάνιο υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου   Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που διοργανώνεται στον Πύργο από την 1η μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση «Ολυμπιακή Φλόγα: η Φλόγα της Ειρήνης», με 18 μοναδικές φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα – κυριότητας ΕΡΤ – με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1967 μέχρι και το 1996. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο στην αγγλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του 5ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival – LGFF).

Παράλληλα, στις Τελετές Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ, θα προβληθεί και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού, παραγωγής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ, διάρκειας 19 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ «Ολυμπιακή Φλόγα: η Φλόγα της Ειρήνης» παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και τις κορυφαίες σκηνές της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ επισημαίνονται τα παράλληλα ιστορικά γεγονότα κάθε εποχής.

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας «Το παιδί στη δεκαετία του ΄20», στην οποία αποτυπώνονται οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη δεκαετία του ’20, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από τις συλλογές Πέτρου Πουλίδη και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – Μικρασιατική Εκστρατεία, αμφότερες κυριότητας ΕΡΤ.

Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων του Δημαρχείου Πύργου και θα είναι επισκέψιμες καθημερινά από τις 10.00 – 14.00 και από τις 18.00 – 20.00.

Στο 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, του οποίου η ΕΡΤ είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας, θα διαγωνιστούν συνολικά 51 ταινίες, οι δημιουργοί των οποίων προέρχονται από 30 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και η 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που στοχεύει να ενθαρρύνει παιδιά και νέους να δημιουργούν τα δικά τους οπτικοακουστικά έργα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα λειτουργήσουν στον Πύργο κινηματογραφικά εργαστήρια, ενώ θα πραγματοποιηθούν προβολές και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις σε πόλεις της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Comments are closed.