Σύσκεψη για την προστασία των αστέγων από την κακοκαιρία

Σύσκεψη για την προστασία των αστέγων από την κακοκαιρίαΣε ετοιμότητα θέτει ο δήμος Αθηναίων τις υπηρεσίες του για την προστασία των άστεγων συμπολιτών μας, εν όψει της, αναμενόμενης για την εποχή πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

Στα μέσα της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας ευρεία σύσκεψη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και κρατικούς φορείς, κατά την οποία ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, εξήρε τη σημασία της συνεργασίας και ζήτησε τη συμμετοχή όλων, κατά το επιτυχημένο πρότυπο του σχεδίου που εφαρμόστηκε για τους άστεγους, με συντονιστή το δήμο Αθηναίων, τον περυσινό Χειμώνα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Κλίμακα, PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ Exelixis, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΟΚΑΝΑ, Γιατροί χωρίς Σύνορα) συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που παρατηρούνται στη σύνθεση του πληθυσμού των άστεγων συμπολιτών μας και αντηλλάγησαν προτάσεις και απόψεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων, κατά την περίοδο των χαμηλών θερμοκρασιών, του ψύχους και των έντονων φαινομένων.

Τις ημέρες αυτές, όπως και πέρυσι που ο δήμος Αθηναίων άνοιξε χώρους φιλοξενίας αστέγων σε επτά διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, έτσι και φέτος θα διαθέσει και θα λειτουργήσει χώρους, που θα παρέχουν στέγη, τροφή, είδη ατομικής υγιεινής και ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια φροντίδα. Από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με οργανώσεις, ομάδες εθελοντών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα επίμαχα 24ωρα ομάδες και ειδικά συνεργεία δρόμου (street work) θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους που έχουν ανοίξει, θα φροντίζουν για τη μεταφορά τους, όπου αυτή δεν είναι δυνατή, θα φροντίζουν για τη διακομιδή επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία, ενώ θα παρέχουν κλινοσκεπάσματα, ζεστά ροφήματα και τρόφιμα σε όσους δεν επιθυμούν να μετακινηθούν στο καταφύγιο. Η συνεργασία για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό, συνεχίζεται με συμμάχους όλους τους πολίτες.

Comments are closed.