Η επανέκδοση της “Ελευθεροτυπίας” τους… μάρανε

κτίριο Ελευθεροτυπίας

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ανταποκριτή της “Ε” στο Στρασβούργο
email στο Enimerosi24

Δύο πρώην υψηλότατα αμειβόμενοι δημοσιογράφοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος ( Δ.Τρίμης-Μ.Λίτσης), βολεμένοι μια χαρά και τώρα, με την αβάντα ορισμένων από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και χρησιμοποιώντας την σφραγίδα του ΔΣ της Eνωσης, αποφάσισαν ξαφνικά να…. “συμβουλεύσουν” και να …..“νουθετήσουν” τους απλήρωτους, εδώ κι’ ένα χρόνο, δημοσιογράφους της “Ελευθεροτυπίας” για τις “παγίδες” που κρύβει η σύμβαση που προωθείται από το νέο εταιρικό σχήμα για την, οσονούπω, επανέκδοση της εφημερίδας.

Προσοχή, κραυγάζουν οι χορτασμένοι στους …πεινασμένους, μην τυχόν και υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, επειδή δεν γίνεται καμιά αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Έχετε τον νού σας, προειδοποιούν, διότι, υπογράφοντας αυτές τις συμβάσεις, απεμπολείτε “κατακτημένα δικαιώματα”, όπως το πενθήμερο, η 6άωρη εργασία, τα “Κυριακάτικα”.

Την ίδια ώρα πουλάνε εν ψυχρώ εκατοντάδες συναδέλφους αφού σαν πλειοψηφία του ΔΣ:

-Πρωτοστατούν και αποδέχονται να καταργηθούν οι ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ( ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓ. Ενημέρωσης, γραφεία τύπου) δημοτικά ραδιόφωνα και αποδέχονται υπουργική απόφαση, που βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ και μειώνει μέχρι και 40% μια και έξω τους μισθούς.

– Συνάπτουν μυστικά πρωτόκολλα ( όπως την Πέμπτη το απόγευμα) απεργιακής ασυλίας με εκδότες- που είναι και μέλη της ΕΣΗΕΑ- νομιμοποιώντας τις μειώσεις των μισθών που έχουν κάνει και αφού έχουν κάνει πρώτα κουρελόχαρτα τις συμβάσεις των δημοσιογράφων.

-Εχουν βάλει πλάτη σε περικοπές, αναγκαστικές “εθελούσιες” εξόδους, πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αθρόες και αναιτιολόγητες απολύσεις, πλήρη απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Εξαιτίας της ,αναμφίβολα, αποτελεσματικής δράσης τους, πάνω από 700 δημοσιογράφοι συντηρούνται από το ταμείο ανεργίας, γύρω στις 3.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον δημοσιογραφικό κλάδο, οι παλαιοί και νεόκοποι εκδότες λένε μεν ότι κάνουν μπίζνες αλλά δεν θέλουν ν’ ακούσουν για προσλήψεις.

Και μία άλλη κατηγορία συναδέλφων κινδυνεύει, λόγω ηλικίας και εξαιτίας αυτής της κατάστασης, να μείνουν αιώνια άνεργοι και να μην συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για να βγουν στη σύνταξη.

Για να μην αναφερθούμε στους συνταξιούχους συναδέλφους , τους βετεράνους του επαγγέλματος, που έχουν χάσει με τις ευλογίες Τρίμη και της πρόθυμης πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , πάνω από το 40% των συντάξεων τους.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι, πίσω από την ανακοίνωση Τρίμη (με την σφραγίδα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) για την επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας», υπάρχει ο φόβος μήπως και κυκλοφορήσει πάλι η Ελευθεροτυπία – η πραγματική εφημερίδα των συντακτών- και κινδυνεύσει με κατάρρευση το σχέδιο που ξεκίνησε η παρέα Τρίμη με τις πολύμηνες απεργίες μαιμού του 2012, το «απεργιακό» φύλλο και τώρα την εφημερίδα των απλήρωτων συντακτών που πήραν 300 ευρώ…δώρο για να είναι εντάξει με το νόμο ο συνεταιρισμός των “βαρέων υπογραφών”.

Ξεφεύγοντας, λοιπόν, από την μαχητική φρασεολογία του στύλ “Νά”, “απαιτούμε”, “δεν θα περάσει”, “είμαστε στο πλευρό…”, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία- να αρχίσει να δίνει συμβουλές προς όλους όσους προσδοκούν, από την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας, ένα μισθό (έστω και περικομμένο αλλά με ασφαλιστικές κρατήσεις) και μία ολική επαναφορά στα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα.

Μην υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, κραυγάζουν ανερυθρίαστα, αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Οτι ο «πόνος» τους δεν είναι να μην εξαπατηθούν οι άνεργοι και απλήρωτοι της “Ελευθεροτυπίας” αλλά να μην “πάθει ζημιά -από την επανέκδοση της ορίτζιναλ εφημερίδας- το μαγαζάκι”, που με τόσο κόπο και άθλιες μεθοδεύσεις έστησαν, εκεί στην Κολοκοτρώνη 8, που καιρός είναι να πουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης , ποιος τους τα διέθεσε, ποιος μεσολάβησε και τι νοίκι πληρώνεται και από πού;

Μην υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, μας λένε με την ανακοίνωση τους, κουνώντας απειλητικά το δάκτυλο,

Όπως και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που βρήκε-λέει- σε κάποιο παλιό του μπαούλο, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, που είχε λέει συνυπογραφεί από τους Φιλιππόπουλο-Τεγόπουλο και με βάση το οποίο, λέει, διεκδικεί, ξαφνικά τώρα μέσω εξωδίκου τον τίτλο της “Ελευθεροτυπίας”.

Μόνο που αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν τέθηκε σε δημόσια θέα ακόμη…

Μην υπογράψετε αυτές τις συμβάσεις υποστηρίζουν, στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά με τον Σεραφείμ Φυντανίδη, που στην ώρα του-μια και συμμετέχει έστω και από το σπίτι του στο εγχείρημα της Εφημερίδας των Συντακτών-, δήλωσε , δήθεν επετειακά ότι και να επανεκδοθεί η “Ελευθεροτυπία” δεν θα είναι αυτή που ήτανε.

Αποφεύγοντας να μας πεί τι έγινε με εκείνο το ΦΠΑ που χρώσταγε και τις τέντες της …Βιργινίας.

Κανείς όμως δεν λέει στους απλήρωτους και άνεργους τι να κάνουν. Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ, δια χειρός Τρίμη-Λίτση μπαίνει τώρα στη διατεταγμένη υπηρεσία.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι, δεν θέλουν να χαθεί το μαγαζί που στήσανε, βάζοντας εμάς να κάνουμε απεργία και τώρα κοιτάνε να κρατήσουν τα μερτικά τους.

Και ποιός είναι αυτός που θρασύτατα αναλαμβάνει να συμβουλεύσει επαγγελματίες δημοσιογράφους, που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, για το τι θα κάνουν.

Ενας πρώην τραπεζοϋπάλληλος, χωρίς ούτε ένα ενυπόγραφο ρεπορτάζ του, στην “μαΪμου” δημοσιογραφική ζωή του, παλιότερα “σχολιαστής” στην Β.΄ Πανελλαδική και επικεφαλής της ομάδας του “Ιού” που βρέθηκε πρόεδρος του Σωματείου των Δημοσιογράφων.

Εγώ την σύμβαση την υπέγραψα, με χέρια και με πόδια και το ίδιο συμβουλεύω να κάνουν και οι συνάδελφοι που τους προτάθηκε κάτι ανάλογο και είναι στην ίδια κατάσταση μ’ εμένα.

Οχι για τίποτα άλλο αλλά, ύστερα από 30 και πλέον χρονιά στο μάχιμο ρεπορτάζ και όχι στην …ΟΤΟΕ, δεν ανέχομαι να παίζουν με τον επαγγελματικό μου πόνο και την νοημοσύνη μου, οι αγνώμονες ευεργετηθέντες.

Υ.Γ: και για να τους προλάβω, διότι τα όσα λέγονται στην ΕΣΗΕΑ, φθάνουν και μέχρι το Στρασβούργο, να τους πληροφορήσω ότι, με 480 ευρώ καθαρά το μήνα από το ΑΠΕ και γύρω στα 1.100 ευρώ από το Κανάλι της Βουλής (με βάση μία σύμβαση που δεν αποκλείεται να μην ανανεωθεί για το 2013), υποχρεούμενος να πληρώνεις 850 ευρώ το μήνα νοίκι, 200 ευρώ για τηλέφωνα, κοινόχρηστα, ρεύμα και Ιντερνετ, δεν ζεις στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.

Απλώς φυτοζωείς.

Comments are closed.