Να συνυπολογιστεί το λάθος του ΔΝΤ ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και στο Ecofin

Και στο… Ecofin σήμερα μπήκε το θέμα του λάθους πολλαπλασιαστή….όπου η Ελληνική κυβέρνηση ζητά από χθες στο Eurogroup να συνυπολογιστεί το.. «ομολογημένο λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» στη… δημοσιονομική επεξεργασία των… επόμενων βημάτων του Ελληνικού προγράμματος.

Νίκος ΚούτρικαςΌλα πια… είναι έτοιμα για την εκταμίευση της δόσης των… 2.8 δις ευρώ του Φεβρουαρίου αφού η Ελλάδα «τηρεί» όλες τις προϋποθέσεις παρότι φήμες ανέφεραν ότι υπάρχει… υστέρηση στα έσοδα κάτι το οποίο διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων διότι η είσπραξή τους έγινε μέσω… τραπεζών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από το ΔΝΤ επίσημη θέση για την.. ύφεση και τις … «επιπτώσεις του πολλαπλασιαστή».

Θετικές είναι οι δηλώσεις του… Γιερούν Ντάισελμπλουμ όπως αναφέραμε και χθες ο οποίος εκτιμά:

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ:

Χαίρομαι που αναφέρω ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στο άγρυπνο βλέμμα της τρόικα» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου ότι «οι εκταμιεύσεις του πρώτου τριμήνου αυτού του έτους θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις και θα συνδέονται με τα προαπαιτούμενα που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα. Τον περασμένο μήνα η πρώτη σειρά προαπαιτούμενων που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα επετεύχθη και καταβλήθηκε η τμηματική δόση των 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκαν με την τρόικα που είναι η επικαιροποίηση της στρατηγικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των 3ετών πλαφόν δαπανών για τους κρατικούς τομείς στην Ελλάδα.

Επίσης ανυπομονούμε για την οριστικοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής και η επόμενη καταβολή της τμηματικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει με βάση την επίσημη έκθεση της τρόικας.

Πάντως… η Ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει στο ΔΝΤ να… συνυπολογίσει το λάθος του πολλαπλασιαστή αφού και σήμερα στο Ecofin αλλά και χθες στο Eurogroup ζητά και δίκαια επιμένει η Ελληνική πλευρά στην οριστική… «ρύθμιση του λάθους» από το ΔΝΤ στις προϋποθέσεις της… επόμενης δόσης !

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.