Οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι της γενικής συνέλευσης στο Κάραβελ

Εκλογές για ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ στις 12 και 13 Μαρτίου

Το Enimerosi24 επιβεβαιώθηκε πλήρως. Όσοι είχαν διαβάσει το ρεπορτάζ μας που τεκμηρίωνε ότι η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ της Δευτέρας στο Κάραβελ είχε μεθοδευτεί να είναι ένα περιττό και μεθοδευμένα παραταξιακό show, ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό που παρακολούθησαν. Διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τη γνωστή αποκρουστική πασαρέλα των γνωστών από τις νίλες του κλάδου συνδικαλιστών της οδού Ακαδημίας. Και ότι η ΕΣΗΕΑ δεν είχε άλλη νόμιμη και καταστατική διαφυγή από την προκήρυξη των εκλογών. Τελευταία προθεσμία ένας μήνας μετά τις παραιτήσεις των αιρετών μελών της ΕΣΗΕΑ στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ , δηλαδή στις 12 και 13 Μαρτίου. Πανηγυρικά η συνέλευση υπερψήφισε λοιπόν το αυτονόητο: Την πρόταση Τρίμη και Αντωνιάδου για άμεσες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ στις 12 και 13 Μαρτίου.

κτίριο ΕΣΗΕΑΘα δούμε τον Ιούνιο, πόσοι δημοσιογράφοι θα πάνε να ψηφίσουν για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ και τι ευθύνες θα αναλάβει προεκλογικά το παραταξιακό κατεστημένο για τις θύελλες των απολύσεων και περικοπών που σαρώνουν τον κλάδο.

Οι υποψήφιοι της παλιάς φρουράς δηλαδη Κυρίτσης, Τσαλαπάτης και Νταουντάκη θα δυσκολευτούν πολύ στο κυνήγι της ψήφου, αφού οι συνταξιούχοι που αποτελούν τη βασική εκλογική δεξαμενή τους, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος λέει κατάμουτρα ότι ´´μας ενδιαφέρει μόνο το Ταμείο. Από την Ένωση δεν περιμένουμε τίποτα´´. Κατά σύμπτωση είναι αυτοί, που έδωσαν μάχη να μη γίνουν εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ τώρα, παρά τους τεράστιους κινδύνους για το Ταμείο, αλλά να ανοίξουν κοινές κάλπες ΕΔΟΕΑΠ-ΕΣΗΕΑ τον Ιούνιο. Ηττήθηκαν κατά κράτος.

Στις κάλπες λοιπόν για τον Οργανισμό των δημοσιογράφων στις 12 και 13 Μαρτίου και άρχισε ήδη ο χορός των υποψηφιοτήτων. Αλλά ας κάνουμε μια αποτίμηση των ρόλων και των προσώπων, που έπαιξαν στο θέατρο της γενικής συνέλευσης ουσιαστικούς αλλά και περίεργους ρόλους.

-Βραβείο πρώτου ρόλου παίρνουν σίγουρα οι 4900 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, που παρά τις συνεχείς προσκλήσεις και κλήσεις δεν πάτησαν το πόδι τους και έμειναν αδιάφοροι στο παραταξιακό show, που έστησε ο θίασος της οδού Ακαδημίας στο Κάραβελ.

-Βραβείο δεύτερου ρόλου παίρνει ο Παναγιώτης Ράμμος! Χωρίς τη σωτήρια παρέμβασή του να ζητήσει δύο ψηφοφορίες για να αποφασιστεί πρώτον ότι η συνέλευση δέχεται να γίνουν εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ και δεύτερον ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν όπως πρότεινε (κατά πλειοψηφία) το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις 12 και 13 Μαρτίου, ακόμη θα ψάχναμε αν και γιατί έγινε η συνέλευση. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι με πόση ακόμη σιωπή για τις αδιάκοπες απολύσεις στο Ριζοσπάστη θα εξαργυρώσει ο Τρίμης τη χείρα βοηθείας, που του προσέφερε ο υπολοχαγός του Περισσού, παρουσία του λοχαγού του Ζαγκανά, που παρακολουθούσε ατάραχος.

-Βραβείο τρίτου ρόλου στους 1200 γενναίους δημοσιογράφους που πήγαν στο Κάραβελ να βάλουν υπογραφή για  να γίνει η συνέλευση και με πρόσθετο έπαινο στους τελευταίους τριακόσιους, που μεταξύ 2 και 3.30 μμ έσπευσαν να ανταποκριθούν στα επείγοντα SMS της ΕΣΗΕΑ και να παραστούν για να μην ξεφτιλιστεί η διαδικασία και διαλυθεί η συνέλευση, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να χαρεί ο Κεδίκογλου και να παζαρέψει τη θέση του στον επικείμενο ανασχηματισμό….

…Γκεστ σταρ της συνέλευσης η Ελένη Σπανοπούλου. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ κι έκανε απολογισμό που άλλους ικανοποίησε άλλους όχι, παρέμεινε όμως στην αίθουσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της συνέλευσης. Εξέπληξε πολλούς που στοιχημάτιζαν ότι δεν θα εμφανιζόταν καν έπειτα από την τραυματική προσωπική της εμπειρία στη συνέλευση του Ιουνίου, μετά την οποία νοσηλεύτηκε επί μακρόν με πνευμονική εμβολή, όπως η ίδια δήλωσε στο Κάραβελ, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει την «πικρία» της επειδή το σωματείο της η ΕΣΗΕΑ δεν καταδίκασε την επίθεση εναντίον της. (Είναι γνωστό ότι η Σπανοπούλου έχει μηνύσει το μέλος του ΔΣ Γ. Φιλιππάκη για βαριές βλάβες). Μεγάλο συνδικαλιστικό ενδιαφέρον είχε όχι μόνο η προσοχή με την οποία παρακολούθησε τον απολογισμό της παραιτηθείσας προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ το 80-90% της συνέλευσης, αλλά και το δυνατό χειροκρότημα που εισέπραξε όταν ζήτησε την οριστική διαγραφή Κεδίκογλου από τα μητρώα της Ένωσης, για την εχθρική στάση του απέναντι στο σωματείο του.

Έπαινο για τις ακροβατικές του ικανότητες δικαιούται ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ Γιώργος Μέρμηγκας. Η ύλη της ομιλίας του ήταν ίδια και τον Ιούνιο και τώρα. Τότε όμως είχε προσαρμοστεί στο κλίμα της συνέλευσης και μασούσε τα λόγια του. Στο Κάραβελ είπε καθαρά ότι αυτό που έπαθε ο ΕΔΟΕΑΠ δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, αφού όλα –του ΕΔΟΕΑΠ συμπεριλαμβανομένου- ήταν υποχρεωμένα να διατηρούν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία τα λήστεψε.

Βραβείο σοφίας παίρνει δικαιωματικά ο Γιώργος Αναστασόπουλος, ο βετεράνος πρόεδρος της Ένωσης του λαμπρού παρελθόντος. Είπε τρείς μεγάλες αλήθειες. Με τη συνετή, σοφή ομιλία του απέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε έναν πόλεμο δεν είναι η δύναμη του εξωτερικού εχθρού, αλλά η αδυναμία των στρατηγών σου. Συνοψίζοντας την ομιλία του, ο Γ. Αναστασόπουλος είπε τρία πράγματα:

Πρώτον  ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συγκρούστηκε με το σύστημα του Προβόπουλου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ταμείου από την μεγάλη ληστεία του PSI, χωρίς να έχει τη συμπαράσταση του κλάδου, αφήνοντας αιχμές για ορισμένους του οικονομικού ρεπορτάζ, που αντί να στηρίξουν το Ταμείο τους προσκύνησαν το σύστημα Προβόπουλου. ´´Μετά το PSI στον ΕΔΟΕΑΠ ο κ. Προβόπουλος  έπρεπε να μην κοιμάται τη νύχτα´´ είπε  ο άρχοντας της δημοσιογραφίας. (Μάλλον δεν φαντάζεται ότι στις επικείμενες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ θα ψάχνεις με το κερί να βρεις υποψηφιότητες που να μην έχουν τη σφραγίδα του συστήματος Προβόπουλου, κατευθείαν από τα αφεντικά, ή μέσω του λεγόμενου οικονομικού ρουλεμάν, με στόχο να σβήσουν τα ίχνη της μεγάλης ληστείας του PSI).

Το δεύτερο σημαντικό που είπε ο Αναστασόπουλος είναι ότι δεν έχει μέλλον ο κλάδος, όταν σκοτώνονται οι συνδικαλιστές του αντί να ενώνονται απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς και τις επιθέσεις.  Και τρίτον και πιο σοβαρό ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος εκτός από εργασιακά, ασφαλιστικά και όλα τα άλλα έχει πρόβλημα κύρους. Ο Γ. Αναστασόπουλος στέλνοντας μήνυμα στους «φραγκοφονιάδες» είπε ακόμη ότι όταν ήταν πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με γεμάτα Ταμεία αποφάσισε να μπει εισφορά για να υπάρχει βιωσιμότητα στο μέλλον. Το μήνυμά του ήταν ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για να ζήσει το Ταμείο μέσα στην κρίση.

Συνδικαλιστής με άλλη στόφα και ο Κώστας Τσουπαρόπουλος. Με νηφάλιο, μελετημένο και ενωτικό λόγο κάλεσε σε πανστρατιά όλους τους πρόεδρους των ενώσεων και ομοσπονδιών του κλάδου,  για να διασφαλίσουν σε κοινή συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Σαμαρά το Αγγελιόσημο, το μέλλον των ταμείων και του κλάδου. Δυστυχώς την ίδια ημέρα ένας από τους πιο πετυχημένους πρόεδρους ασφαλιστικού ταμείου υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την κορυφή του ΕΤΑΠ-MME. Το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις δεν μπορούν να κρατήσουν έναν τέτοιο άνθρωπο στην διοίκηση του κύριου Ταμείου τους, επιβεβαιώνει την κρίση κύρους των δημοσιογράφων και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Από τα βάθη του παρελθόντος ενώπιον του ζωηρού ενδεχομένου αποστρατείας τους οι αιώνιοι συνδικαλιστές Νταουντάκη και Τσαλαπάτης. Το «δίδυμο» με την αγεφύρωτη κόντρα βρέθηκε αγκαλιά στο καναβάτσο της συνέλευσης του Κάραβελ. Τρίμης, Ράμμος και λοιπές δυνάμεις πέρασαν απέναντι. Ταυτίστηκαν με την πρόταση Σπανοπούλου, για άμεσες εκλογές  στον ΕΔΟΕΑΠ και είδαν τον κόσμο να τους αποθεώνει και να τους καταχειροκροτάει. Ντελάλης της Σπανοπούλου η Νανά, που παρουσίαζε τη γραμμή και τα μηνύματα της από μικροφώνου της συνέλευσης….

Κουραστικό πλάνο της συνέλευσης η κόντρα Σπανοπούλου-Κιάου.  Ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ σηκώθηκε να πάρει τη ρεβάνς από την Σπανοπούλου, η οποία έκανε πάλι το φάουλ να τον κατηγορήσει για τα έργα και τις ημέρες του στον  Οργανισμό.  Αυτή η κόντρα είναι άλλη μια προσωπική βεντέτα, που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Τον είχε κατηγορήσει παλαιότερα ότι από τη θέση του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ μοίραζε πιστοποιητικά αντιδικτατορικής δράσης και χθες τον κατηγόρησε ότι επιπροσθέτως μοίραζε και πλαστές φορολογικές ενημερότητες σε εκδότες. Ο Κιάος άστραψε και βρόντηξε κατηγορώντας την Σπανοπούλου για τη διαχείριση του Οργανισμού, για διορισμούς ημετέρων  και ζητώντας εξηγήσεις για συνταξιούχους γιατρούς και δικηγόρους του ΕΔΟΕΑΠ, της δικής του περιόδου, γιατί δεν είναι ακόμη στη θέση τους…

Βραβείο… μετέωρου βήματος παίρνει σίγουρα ο Πάνος Σόμπολος. Φαίνεται πολύ ανήσυχος για την  εκλογή του στην προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ. Αν δεν βγει πρόεδρος και επανεκλεγεί η Σπανοπούλου,  θα πρέπει να δουλέψει από την αρχή σαν μαθητευόμενος, μέχρι να μάθει τι ισχύει για τις γάζες και τα επιθέματα…  Επιδιώκοντας έναν κεντρικό ρόλο επινόησε την πρόταση σχηματισμού διοίκησης προσωπικοτήτων…..

Μεγάλη κυρία της συνέλευσης η Εύα Νικολαίδου. Ζήτησε και πέτυχε έστω και προς το τέλος να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τη μεγάλη απούσα της πραγματικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Την ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ.

Μεγάλη  αστοχία της ΕΣΗΕΑ και ολόκληρης της συνέλευσης. Ουδείς είπε μια κουβέντα για ένα συνάδελφο δημοσιογράφο, που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, επειδή δεν άντεξε άλλο τις συνέπειες της κρίσης, της ατέλειωτης ανεργίας και της εξαθλίωσης. Άνεργος ο συνάδελφος από το πλιάτσικο Σαραντόπουλου στην Απογευματινή, άνεργη η σύζυγός του από τη φωτοσύνθεση της Ελευθεροτυπίας και ένα παιδί επτά χρονών…. Σήμερα κηδεύεται στην Ηλιούπολη. Ανδρέα καλό ταξίδι….

Comments are closed.