Πόσο θα στοιχίζει η ΔΩΡΕΑΝ τηλεόραση στον κόσμο κύριε Κακλαμάνη;

Απόστολος Κακλαμάνης

Περίπου στα 2 δις το χρόνο κοστολογείται μόνο η πρόταση του για ύπαρξη εταιρίας παραγωγής και εμπορίου στην ΕΡΤ

Αναψηλαφώντας την ομιλία του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει κανείς, ανακρίβειες, ασάφειες και υπερβολές… Τις οποίες – ομολογουμένως – δεν μονοπωλεί, αφού αρκετοί εθνοπατέρες επιδιώκουν να είναι αρεστοί, χρησιμοποιώντας εύηχα τσιτάτα, αναμειγμένα με γενικόλογες αναφορές κατά των ιδιωτικών καναλιών, των εκδοτών και της διαπλοκής, αποφεύγοντας επιμελώς την ουσία. Όταν όμως η κουβέντα αγγίζει την ουσία και δεν περιορίζεται σε γαργαλιστικές, πλην τσαμπουκαλίδικες αποκαλύψεις του τύπου, «Αυτόν τον κοντοπίθαρο που προσπάθησε να φέρει σχέδιο για την ΕΡΤ τον έδιωξα εγώ από το υπουργικό συμβούλιο», αποκαλύπτεται η γύμνια! 

Η ΕΡΤ είχε 8 και όχι 12 κανάλια

Τι είπε όμως ο κύριος Κακλαμάνης στη συζήτηση για την ΝΕΡΙΤ; Μεταξύ άλλων, «Να έχει τώρα, όπως έχει με τις τρεις συχνότητες, δώδεκα κανάλια».

Να διευκρινίσουμε λοιπόν ότι πριν κλείσει η ΕΡΤ είχε 3 κανάλια για τα οποία απασχολούσε προσωπικό και 5 ξένα κανάλια, τα οποία απλώς αναμετέδιδε. Δηλαδή, σύνολο 8! Το HD που είχε δεν είναι «κανάλι» και δεν απασχολούσε κόσμο, απλά επαναλάμβανε το πρόγραμμα της ΝΕΤ, όταν το περιεχόμενο διατίθεται έτσι κι αλλιώς σε High Definition.

Επίσης σημειώνεται ότι για την συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτείται απλά ένας επιπλέον κωδικοποιητής HD κόστους 25 έως 30,000 και όχι κάποιος «πανάκριβος εξοπλισμός εκατομμυρίων που καταστρέφεται», όπως λανθασμένα ισχυρίζονται ορισμένοι… Αν ωστόσο, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας!  

Άλλο μέρισμα άλλο συχνότητες

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε, «Εδώ δεν γράφετε ούτε για δύο, δεν γράφετε τίποτε. Εδώ θα έλθει προφανώς η DIGEA, διότι άλλος ανταγωνιστής-διεκδικητής που να μπορεί να στήσει δίκτυο μέσα σε λίγους μήνες δεν υπάρχει άρα και για τα τριακόσια εκατομμύρια που προσδοκούμε από το ψηφιακό μέρισμα θα πάμε σε ισοδύναμα σε βάρος του λαού» για να καταλήξει, «Αν έλθουν εδώ μέτρα αντί των τριακοσίων εκατομμυρίων, σας λέω εγώ από τώρα ότι δεν ψηφίζονται».

Δυστυχώς εδώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, εκτός του ότι δεν είναι σαφές τι θέλει να πει, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει νόημα, αποδεικνύεται ότι έχει μπερδέψει το μέρισμα με τις συχνότητες της ΕΡΤ και την ανάπτυξη του δικτύου!  

Πόσο θα στοιχίζει η δωρεάν τηλεόραση;

Σε άλλο σημείο είπε: «Να εξασφαλίσετε τώρα στην ΕΡΤ τις τρεις πολυπλεκτικές συχνότητες, για να ανταποκριθεί σε αυτό που το άρθρο 15 την επιφορτίζει».

Διευκρινίζεται ότι τρεις πολυπλεκτικές συχνότητες σημαίνει 18 κανάλια. Τι είναι αυτό στο άρθρο 15 που επιβάλει αυτό τον αριθμό καναλιών;  Με πόσους υπαλλήλους θα δουλεύουν και με τι πρόγραμμα; Που είναι το επιχειρηματικό σχέδιο; Και τελικά πόσο θα στοιχίζει η ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στον κόσμο;   

Λεφτά υπάρχουν

Ενδιαφέρον όμως έχει και το τελευταίο σημείο στην πικάντικη ομιλία του πρώην προέδρου, «Αντί οι διευθύνοντες σύμβουλοι που τώρα επίσης «σιτίζονται» στα μεγάλα συγκροτήματα, ιδιαίτερα του Αλαφούζου και του κ. Μπόμπολα. Κατά τη γνώμη μου, στην ΕΡΤ πρέπει να υπάρχει εταιρεία παραγωγής και εμπορίου προγραμμάτων. Δεν θα χρειάζεται τότε ο ελληνικός λαός να δίνει καν εισφορά, διότι θα έχει κέρδη από το ίδιο το δικό της πρόγραμμα, χωρίς σπατάλες και ρεμούλες η δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Μεταφράζοντας όμως την πρόταση του κ. Κακλαμάνη αναρωτιέται κανείς: Ποιος θα πληρώνει για να αγοράσει τις παραγωγές που θα πληρώνουν την ΕΡΤ; Πόσες παραγωγές πρέπει να πουληθούν για να χρηματοδοτήσουν την ΕΡΤ με το γνωστό κόστος λειτουργίας, ώστε να μην πληρώνει ο λαός, αν υποθέσουμε ότι δουλεύει με ένα λογικό κέρδος 15% στις παραγωγές; 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο;

Comments are closed.