Μόνο ένας στους δέκα έριξε τις τιμές στην πρεμιέρα του μειωμένου ΦΠΑ

Μόνο ένας στους δέκα έριξε τις τιμές στην πρεμιέρα του μειωμένου ΦΠΑ

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση ήλθε πιλοτικά, όμως οι μειώσεις στις τιμές ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Μόνο ένας στους δέκα καταστηματάρχες έδειξε πρόθυμος να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στον τιμοκατάλογό του, τουλάχιστον από την πρώτη ημέρα, με τους υπόλοιπους να γυρνούν την πλάτη στο μέτρο.

Σε σύνολο 100.000 εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών και καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργο Καββαθά, μόνο οι 11.000 (11%) είχαν προμηθευτεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης το ειδικό θαλασσί σήμα που υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% τη μείωση του ΦΠΑ. Υπάρχουν και εκείνοι που μείωσαν τις τιμές κατά 7%, 8% ή και 10%. Ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι εντός του μήνα οι επιχειρήσεις που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα δείχνουν ότι τα 11.000 σήματα μοιράστηκαν ως εξής: 700 σε αλυσίδες εστίασης, μόλις 200 σε ξενοδοχεία και περίπου 10.000 σε εστιατόρια. Με άλλα λόγια, τη μικρότερη ανταπόκριση έδειξαν μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα ξενοδοχεία.

Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 400 επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το σχετικό έντυπο.

Το βασικό επιχείρημα που αρκετοί προέβαλλαν ήταν το γεγονός ότι είχαν ήδη απορροφήσει την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, και δεν την είχαν μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Μιλώντας στο Έθνος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων της πόλης Παναγιώτης Γκόφας ανέφερε ότι ο κλάδος εμφανίζεται θετικός στο να ρίξει τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρουν οι καταστηματάρχες το ειδικό σήμα, πρέπει να προσκομίσουν τους παλαιούς τιμοκαταλόγους και τα στοιχεία της ταμειακής μηχανής. Ακολουθεί διασταύρωση στοιχείων και χορηγείται το σήμα δωρεάν.

Πάντως, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι από την αγορά. Όπως γράφει το Έθνος, απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν επιχειρηματίες στην Πορταριά Πηλίου, ζητώντας 50 ευρώ για την έκδοση του σήματος.
Πηγή in.gr

Comments are closed.