Σοκ από το βίντεο με τον αποκεφαλισμό και δεύτερου δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, το οποίο φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου που κρατούσαν οι τζιχαντιστές.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το βίντεο όπως αναρτήθηκε στο κανάλι του Reuters στο YouTube
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της αμερικανικής κυβέρνησης συνοδεύουν την οικογένεια του Σότλοφ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Ο αποκεφαλισμός του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του ομήρου εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει εάν το βίντεο με την εκτέλεση είναι αυθεντικό.

Η οργάνωση Site Intelligence Group, η οποία παρακολουθεί ισλαμιστικούς ιστοτόπους, ανακοίνωσε ότι είδε το βίντεο και ότι φαίνεται πως η εκτέλεση έγινε από τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

Ενας μασκοφόρος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και μιλά με αγγλική προφορά, απειλεί ότι την τύχη του Σότλοφ θα έχει και ένας βρετανός όμηρος, ο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς.

Στο νέο βίντεο οι τζιχαντιστές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν «τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν μασκοφόρο οπλισμένο με μαχαίρι.

Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό του Σότλοφ. Στη συνέχεια παρουσιάζει τον βρετανό όμηρο και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει και αυτόν.

«Επανέρχομαι, Ομπάμα, και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής.

Ο 31χρονος Σότλοφ, που συνεργαζόταν με τα περιοδικά Time και Foreign Policy, εξαφανίστηκε στη Συρία τον Αύγουστο του 2013.

Εμφανιζόταν στο τέλος του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του συναδέλφου του Τζέιμς Φόλεϊ που είχαν δημοσιοποιήσει οι τζιχαντιστές στις 19 Αυγούστου.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε απειλήσει ότι το «επόμενο θύμα» θα ήταν ο Σότλοφ και ότι η μοίρα του βρισκόταν στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι τζιχαντιστές ζητούσαν να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ.

Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του Σότλοφ απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές να λυπηθούν τον γιό της.

«Εσείς, ο χαλίφης, μπορείτε να δώσετε αμνηστία» έλεγε η μητέρα του Σότλοφ σε βίντεο που δημοσιοποίησε. «Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας για να σωθεί η ζωή του» είπε, εξηγώντας πως ο γιος της δεν ευθύνεται για τις πράξεις άλλων και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί για αυτές.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.