Δίπλα-δίπλα Ομπάμα, Σαμαράς και Αβραμόπουλος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Δίπλα-δίπλα Ομπάμα, Σαμαράς και Αβραμόπουλος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διοργανώθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Αμυνας – και νέο επίτροπο στην ΕΕ – Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δίπλα τους βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο είπε ότι «δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής διαφοράς», ενώ σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα είπε ότι δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των επαφών του, είχε σύντομη συνομιλία με τον καναδό πρωθυπουργό, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ.

Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν για το Κυπριακό από τα κατεχόμενα, αλλά και της ανακοίνωσης της Αγκυρας, στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα παρερμήνευσε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στο Νιούπορτ, κοντά στο Κάρντιφ, και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς καθόταν δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανιας Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε σύντομο διάλογο. Αργότερα, η κυρία Μέρκελ συνομίλησε και πάλι με τον κ. Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.