Εκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

 

Μια έκτακτη σύσκεψη με τα στελέχη της τρόικας έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τα κόκκινα δάνεια.

Εκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

Οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν νωρίς το απόγευμα τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών με την κυβέρνηση, επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις χώρες τους, όταν κλήθηκαν από τους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών για μια έκτακτη συνάντηση.

Παρόντες στη συνάντηση αυτή από την πλευρά της τρόικας είναι οι κ.κ. Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Σταϊκούρας κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σημειώνεται, ότι μετά το τέλος της πρωινής συνάντησης με την τρόικα, αξιωματούχος που μετέσχε στη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί τώρα να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση- πακέτο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

Η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις- ανάσα, και, τελικά, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Ωστόσο, στο θέμα των «κόκκινων δανείων», κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι ουδέποτε ετέθη από την τρόικα στον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, αίτημα για ρύθμιση «πακέτο» των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η οποία θα «κουμπώνει» και με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.