Χαρδούβελης-Σόιμπλε: Να βρούμε λύση από κοινού για την επόμενη μέρα

Εκτακτη συνάντηση περίπου μίας ώρας είχαν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της μετά το μνημόνιο εποχής για την Ελλάδα, καθώς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Χαρδούβελης-Σόιμπλε: Να βρούμε λύση από κοινού για την επόμενη μέρα

Ο κ.Χαρδούβελης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο κ.Χαρδούβελης δήλωσε πως συζητήθηκε κυρίως το θέμα της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα και το πώς θα συνεχίσει μετά το τέλος του προγράμματος. Είπε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ.Σόιμπλε στο ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση από κοινού με τους εταίρους και σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών και να οριοθετηθεί μια νέα σχέση στήριξης από τους εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφερε, «η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε και η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, «το πώς προχωράμε, το πώς πάει η ελληνική οικονομία».

«Η τρόικα δεν ζητά μείωση των συντάξεων»

Την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι βιώσιμο και πως η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των συντάξεων, εξέφρασε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η «νέα σχέση» που θα υπάρξει μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την 1η Ιανουαρίου και τη μετά- Μνημόνιο εποχή.

Η τελική μορφή της συγκεκριμένης σχέσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά, όπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «εάν οι αγορές δουν ότι υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας”, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα και θα πέσουν τα spreads και τα επιτόκια».

Ολόκληρη η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη στους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, βγήκατε μόλις από τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό σας, τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Τι συζητήσατε;

Χαρδούβελης: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση.

Δημοσιογράφος: Από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παρέπεμπαν για κάθε ελληνική επιθυμία στην τρόικα. Εσείς είδατε κάποια δεκτικότητα σε αυτό;

Χαρδούβελης: Η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα.

Δημοσιογράφος: Στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα, η Γερμανία θα βοηθήσει;

Χαρδούβελης: Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.