Κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ, τραυματίες και καταλήψεις αεροδρομίων

Όλο και πιο λεπτή γίνεται η κλωστή που συγκρατεί την ειρήνη στην Ουκρανία: Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τον στρατό της η Ουκρανία καθώς καταγγέλλει τη μεταφορά 6.000 επιπλέον ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ένοπλοι επιχείρησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής. Την ίδια στιγμή κουκουλοφόροι χωρίς διακριτικά και οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

Κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ, τραυματίες και καταλήψεις αεροδρομίων

Πριν από λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε πως ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, πέρασε στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Το αεροδρόμιο, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης. Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη. Σύμφωνα πάντως με τον νέο πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξένοφ, οι ένοπλοι άνδρες είναι στρατιώτες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Από τη μεριά της η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει παραβιάσει μια συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουκρανία που αφορά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και καταγγέλλει απόπειρα κατάληψης του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής».

| «Άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαία», δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα τη «βαθιά ανησυχία» του από την τελευταία τροπή των γεγονότων στην Κριμαία».

Αποτέλεσμα της «ύπουλης προβοκάτσιας», όπως χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ την απόπειρα του Κιέβου να θέσει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο, ήταν να προκληθούν θύματα, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίζεται.

«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών», σημειώνει η ρωσική διπλωματία υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει την επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο».

«Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», καταλήγει η ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, καταγγέλλοντας την μεταφορά 6.000 επιπλέον Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις» στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές.

Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει δια της στρατιωτικής ισχύος» στη ρωσική «πρόκληση» που είναι η ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας.

«Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης που πραγματοποιείται με φόντο τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.